Batteriindikatorn på Lumonites pannlampa lyser grönt redan vid 75 procent.
På grund av detta har lampans batterikapacitet inte testats med fulladdat batteri.
Ett uppföljningstest på laboratoriet visar på en avsevärt bättre batterikapacitet än tidigare redovisad.
Med fulladdat batteri landar Lumonites på samma totalbetyg som Silva, och en delad förstaplats i testet.
Julas pannlampa Anslut har testats vid en specifik inställning. Den steglösa inställningsmöjligheten för ljusstrålens bredd och räckvidd gör det dock svårt att betygsätta och bedöma lampan på ett rättvist sätt.
Tillverkare av pannlampor överdriver sin räckvidd, i vissa fall rejält. En pannlampa anges ha en räckvidd på 400 meter. i själva verket lyser den enbart 27 meter. Pannlampor har också stor variation i ljusets styrka och fördelning. Det visar Testfaktas laboratorietest.
– Vi såg väldigt stora skillnader i ljusstyrka och ljusfördelning mellan de olika lamporna. De mer ljusstarka lamporna med smala och intensiva ljusstrålar kan blända mycket mer än en lampa med välkonstruerad optik som sprider ljuset på ett bättre sätt, säger testledaren Ferenc Szabó på LightingLab.
På uppdrag av Testfakta har laboratoriet LightningLab i Ungern testat åtta olika pannlampor för under 1 000 kronor på svenska marknaden. I ett första moment mättes lampornas räckvidd, det vill säga på hur långt avstånd kan lampan lysa upp en yta.
Resultaten visade på rejäla skillnader mellan tillverkarnas och laboratoriets uppgifter. Till exempel hävdar Jula att deras pannlampa av märket Anslut har en räckvidd på 400 meter, men vid testning lyser den inte mer än 27 meter. Ansluts korta räckvidd kan delvis förklaras med att den i stället har en mycket bred ljuskägla. Lampor med en smal ljuskägla får en längre räckvidd. Längsta räckvidden har Ledsavers från Kjell & Company som lyser 143 meter med en smal ljuskägla.
I ett annat testmoment mätte laboratoriet ljusstyrkans förändring under batteritiden. Testerna visar att de flesta lamporna lyser som allra starkast precis när man slår på dem. Effekten avtar därefter och går successivt ner mot noll.
– Den totala ljuseffekten, eller lumen, är högst precis efter det att lamporna tänds. Därefter sjunker lumen i olika takt beroende på uppvärmningen av lysdioderna och kvalitén på batteriet, säger Ferenc Szabó.
En av de lampor som tappade mindre i effekt var testvinnaren från Silva, men den lyser då inte lika starkt som många andra. Däremot klarade den att lysa med en stabil ljusstyrka under hela fem timmar – klart längst av alla lampor. Andra med betydligt starkare ljusstyrka, som Lumonite och Petzl, klarade bara att lysa cirka en timme och då med ganska stort effektfall under batteritiden.
Alla pannlamporna i testet lyser upp ett tre meter brett fält på 10 meters avstånd med bra ljusstyrka. De flesta med mer än 15 lux, vilket brukar vara riktvärdet för upplysta motionsspår. Ferenc Szabó från LightingLab skickar med en varning för den som bär dessa mycket ljusstarka pannlampor.
– De mer ljusstarka lamporna med smala och intensiva ljusstrålar kan blända bilförare, andra cyklister eller fotgängare och orsaka olyckor.