PostNord utvecklar nu AI-lösningar för att möta framtidens logistik
Hem TRANSPORT-&-LOGISTIK PostNord utvecklar nu AI-lösningar för att möta framtidens logistik

PostNord utvecklar nu AI-lösningar för att möta framtidens logistik

Publicerat av: Redaktionen

PostNord Sverige hanterar i genomsnitt en halv miljon paket dagligen i sina paketterminaler runt om i landet.

Med utvalda terminaler som testbäddar utvecklar man nya AI-lösningar för smartare paketsortering och optimerad lastning.

Målet är att effektivisera hela logistikkedjan, minska kostnader och koldioxidutsläppen samt underlätta för sina medarbetare. 

PostNord testar nu en kamerabaserad AI-lösning som automatiskt mäter fyllnadsgraden i varje fordon. Kameran scannar av lastytan för samtliga transportfordon på terminalerna och skapar en översikt som används för en smartare datainsamling av effektiviteten i packning av fordonen. Denna lösning innebär att man ersätter den tidigare manuella datainsamlingen mot en helt automatiserad process, vilket kommer spara arbete för personalen och säkra korrekta data. Genom att optimera transporterna minskar antalet onödiga körningar, vilket i sin tur bidrar till att reducera CO2-utsläppen.

”Vi använder oss av den senaste AI-teknologin för att optimera utrymmena i våra fordon. Det är som Tetris. Genom att snabbt och automatiskt ge våra medarbetare information om hur mycket vi lastar, kan vi minska utrymmesförlusterna och öka effektiviteten i varje transportfordon. Tidigare var registreringen helt manuell, men är nu automatiserad, vilket innebär att vi kan minska kostnader och klimatavtryck samtidigt som vi underlättar för våra medarbetare och ledning i terminalerna. Det är fantastiskt att se hur denna teknologi fungerar ock bidrar till att uppnå våra hållbarhetsmål”, säger Mathias Krümmel, vd PostNord Sverige.

PostNord testar även en annan AI-baserad lösning i form av smarta glasögon med inbyggd AI och mikrofon för sina medarbetare i terminalerna. De smarta glasögonen kan skanna streckkoder på paket och ger omedelbar återkoppling om hur och var den skannade artikeln ska sorteras. Glasögonen ersätter traditionella handhållna verktyg som scannrar, vilket innebär att medarbetaren får tillgång till viktig information med båda händerna fria, vilket gör pakethantering mer effektiv och ergonomisk.

PostNord utvecklar nu AI-lösningar för att möta framtidens logistik

Mathias Krümmel

”Vi är övertygade om att vi måste våga vara framåtlutade med ny teknik för att möta framtidens utmaningar. Vi arbetar ständigt med att utveckla vår verksamhet för att underlätta för alla våra medarbetare. Dessutom strävar vi efter att vara en föregångare inom hållbar logistik och ser AI som en viktig del i att nå våra mål. De lösningar vi väljer att införa är noggrant utvalda för att möta de utmaningar som vår bransch står inför, både nu och i framtiden”, säger Mathias Krümmel.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar