Har du det bästa elavtalet?
Hem EFTER JOBBET Har du det bästa elavtalet?

Har du det bästa elavtalet?

Publicerat av: Redaktionen

I de flestas hem finner man flera hjälpmedel och maskiner som drivs med el och vi har blivit allt mer beroende av digitala hjälpmedel och därmed blir vi allt mer beroende av el. Det är enkelt att jämföra kilopriser på liknande varor i butiken eller sitta hemma vid datorn och söka efter olika kampanjerbjudanden.

Lika enkelt är det att jämföra elpriser. Det finns gratistjänster på internet som hjälper dig på traven. Ta fram ditt nuvarande elavtal, sätt dig framför datorn och sök dig fram till billig el.Har du det bästa elavtalet?

Vissa är så bekväma att de inte gör ett aktivt val, vilket ofta leder till ett dyrt elpris. Fördelen är att dessa avtal inte har någon bindningstid. Därmed kan du när som helst byta till ett bättre elavtal. Det finns över hundra elbolag på marknaden idag och elbörsen är ständigt i rörelse, så det kan vara bra att ha koll på vilka alternativ som finns för dig. 

Undviker du långa bindningstider, så får du bättre chans att kontrollera vilken typ av pris som passar dig som bäst. Ett fast pris känns oftast tryggt då man har bättre koll på hur mycket man ska betala. Däremot kan ett rörligt pris ge dig mycket lägre elpris. Med rörligt pris får du uppleva elbörsens dalar och toppar. 

Visst kan du, i perioder, riskera att betala ett mycket högre elpris än vad ett fast pris hade kostat dig. Å andra sidan får du också chansen till ett så lågt pris som inköpspriset på elmarknaden.

Vad ska du tänka på före ditt byte av elbolag?

  • Vad som blir billigaste elen för dig beror på olika saker, till exempel boendeform och din geologiska plats. När du gör en jämförelse, så kontrollera även om det tillkommer extra avgifter och kvalitén på deras kundservice.
  • Föredrar du det trygga avtalet med ett fast pris eller är du mer av risktagaren som vill få chansen till extra lågt elpris? Är du osäker, så kan det vara en god idé att börja med ett fast elpris. Hos en del elbolag finns möjligheten att, efter en viss period, byta.
  • Undvik långa bindningstider, så du lättare kan byta elavtal. Ditt val kanske inte var så bra för dig, som du först trodde, eller så dyker det upp bättre alternativ under årens lopp.
  • Glöm inte att kontrollera hur lång bindningstid du har kvar på ditt nuvarande elavtal. Vissa elbolag väntar med att aktivera ditt nya elavtal tills bindningstiden på ditt nuvarande är slut och merparten elbolag hjälper också till med bytet. Du slipper därmed den obekväma delen med att diskutera med ditt nuvarande elbolag. De vill ju självklart inte förlora dig som kund.

Relaterade Artiklar