Så ska uppkopplade däck göra skillnad i transportbranschen
Hem TRANSPORT-&-LOGISTIK Så ska uppkopplade däck göra nu skillnad i transportbranschen

Så ska uppkopplade däck göra nu skillnad i transportbranschen

Publicerat av: Redaktionen

Tillgången på data och AI revolutionerar de flesta branscher just nu – och däckbranschen är inget undantag.

Med ny teknologi från Continental kan användare nu i realtid uppmärksammas på när det är dags att undersöka, reparera eller byta ut något av fordonets däck.

För en tid sedan lanserade Continental däckövervakningsverktyget ContiConnect 2.0, som låter ägare av kommersiella fordon övervaka däckstatusen på sin fordonsflotta.

Nu släpps uppgraderingen Advanced Package, som tar däckövervakning till en helt ny nivå.

Inbyggd sensor

Med ContiConnect 2.0 Advanced och den tillhörande mobilappen kan användaren i realtid övervaka däckstatusen på varje enskilt däck. Varje däck har en inbyggd sensor som kopplas upp mot systemet, där användaren ser på vilket fordon och i vilken position däcket är monterat. Dessutom visas datapunkter som däcktryck, temperatur och mönsterdjup – och om någon parameter når kritiska värden skickas en varning till mobilappen.

– Säkerhet startar med däcken, därför är det extremt viktigt att löpande säkerställa att de lever upp till krav och rekommendationer. Med ContiConnect 2.0 Advanced är det enklare än någonsin att göra det, säger Per Linder, produktchef på Continental Däck Sverige.

Den automatiska datainsamlingen från däcken kommer också med fler fördelar. Systemet håller koll på hur långt varje däck har rullat, och kan med hjälp av AI-teknologi beräkna hur lång beräknad körsträcka och livslängd som däcket har kvar.

Minskar kostnaderna

Tack vare detta kan innehavaren av en fordonsflotta planera underhåll och däckbyten med mer framförhållning, för att på så vis undvika stillastående fordon och minimera så väl bränslekostnader som CO2-utsläpp.

Så ska uppkopplade däck göra skillnad i transportbranschen– Det är trots allt så att däcken har en mycket stor påverkan på kostnader och lönsamhet. Kostnaderna för bränsle, underhåll och reparationer, står ofta för över 50 procent av en fordonsflottas totala kostnader, säger Per Linder, och fortsätter:

– Genom att använda relevant data kan däckkontroller, underhåll och däckbyten genomföras vid exakt rätt tidpunkt. Det ger ett bättre flöde som sparar tid och pengar och i slutändan gör stor skillnad för affären.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>