Wolt Market tecknar kollektivavtal med Handels
Hem TRANSPORT-&-LOGISTIKWOLT Första gången någonsin i Sverige: Wolt Market tecknar kollektivavtal med Handels

Första gången någonsin i Sverige: Wolt Market tecknar kollektivavtal med Handels

Publicerat av: Redaktionen

Wolts kedja av virtuella butiker Wolt Market har idag tecknat ett kollektivavtal med Handels.

Avtalet träder i kraft den 1 december och kommer bland annat garantera anställda en högre timlön.

Det är också första gången någonsin i Sverige som ett kollektivavtal tecknas för virtuella matbutiker.

Wolt Market öppnade för första gången sin verksamhet i Sverige i april förra året, då butiken i Solna slog upp portarna. Sedan dess har man öppnat ytterligare tre butiker och finns idag representerat i Stockholm och Örebro. Bolaget har idag ca 60 anställda som arbetar i de olika butikerna. Även om Wolt Market är en del av plattformen Wolt, så ligger det under ett eget bolag; Wolt Services Sverige AB. Anledningen till detta är att bolagen drivs på helt olika vis.

Kollektivavtalet som tillämpas är Handels avtal för Lager och E-handel. Avtalet kommer bl.a att höja de anställdas timlön, ge en högre timersättning för arbete på helgdagar, höja pensionsnivån samt ge ett mer omfattande försäkringsskydd.

Wolt Market tecknar kollektivavtal med HandelsFör Wolt Market är detta ett viktigt steg i bolagets utveckling i Sverige. Joachim Schwartzbach är VD och säger:

– Jag ser detta som någonting mycket positivt för de som jobbar i butikerna. Det kommer skapa en bättre förutsägbarhet, trygghet och struktur. Dialogen med Handels har varit mycket positiv sedan vi inledde förhandlingarna och det känns bra att vi är i hamn med detta nu.

Linda Palmetzhofer är förbundsordförande på Handels och säger

– Detta är inte bara positivt för de anställda som får bättre villkor, utan är även ett styrkebesked för den svenska modellen. Detta visar hur mycket både arbetsgivare och arbetstagare har att vinna på kollektivavtal. Vi har haft en god dialog med företaget i förhandlingarna och ser nu fram emot att fortsätta samverkan med det nya kollektivavtalet som grund.

Förlänger öppettiderna

Kollektivavtalet möjliggör även för Wolt Market att förlänga sina öppettider. I dagsläget har man öppet mellan 07.30 till 23.00, men nu kan man potentiellt sett ha öppet dygnet runt. Detta möjliggör för de anställda som vill att jobba fler timmar, och det möjliggör även för Wolt Market att anställa fler personer och bidra till ökad sysselsättning.

Relaterade Artiklar