Svenskarna har i stort sett fått upp ögonen för konsekvenserna av IT-hot.
En av sex svenskar förväntar sig att de sannolikt kommer drabbas av identitetsstöld under de kommande 12 månaderna.
Ändå är många av oss slarviga online, enligt en Mimecast-studie bland 1000 svenskar.
Ransomware, nätfiske, sextortion och en mängd andra IT-hot har fått svenskarnas uppmärksamhet den senaste tiden. Detta i en så pass stor omfattning att många av oss faktiskt tror att vi kommer att drabbas av någon av dessa IT-hot under det kommande året.
Detta enligt en studie från IT-säkerhetsföretaget Mimecast, som har tagit tempen på 1000 svenskars syn på IT-säkerhet. Där svarar en av sex (16 procent) att de anser det troligt eller mycket troligt att de kommer att få sin identitet stulen under det kommande året. På samma sätt uppskattar drygt var tionde svensk (12 procent) att de sannolikt kommer att falla offer för kreditkortsbedragare under denna period.
“Siffrorna indikerar tydligt att it-kriminalitet har blivit en del av vår vardag och att konsekvenserna kan bli påtagliga. Framför allt identitetsstöld kan få allvarliga konsekvenser, så därför det är direkt positivt att så många svenskar är ödmjuka inför hoten och tror att de kan befinna sig i riskzonen,” säger Niels Frederiksen, Senior Sales Engineer, Mimecast.
Många är oförsiktiga
Trots att många svenskar är medvetna om de potentiella konsekvenserna av IT-attacker, vidtar majoriteten av befolkningen inte tillräckliga försiktighetsåtgärder, enligt undersökningen. De flesta IT-attackerna sker via e-post och här finns en utbredd oförsiktighet bland e-postmottagarna. Enligt studien uppger sig var fjärde svensk ha öppnat minst ett nätfiskemail under den senaste månaden.
“E-post är den främsta källan till allt ifrån ransomware till nätfiske, så det bästa sättet att undvika både kreditkortsbedrägeri och identitetsstöld online är därför att vara extremt kritisk när du öppnar din inkorg, säger Niels Frederiksen.
5 tips för att skydda dig mot IT-bedrägerier
1. Använd ett säkerhetsprogram och håll det alltid uppdaterat.
2. Öppna aldrig bilagor och klicka inte på länkar i oväntade e-postmeddelanden.
3. Leta efter grammatik- och stavfel i e-postmeddelandet, vilket kan vara tecken på att det är ett bluffmail, där någon försöker lura till sig din personliga information.
4. Ring avsändaren om du plötsligt och oväntat får ett mejl från en familjemedlem eller bekant, för att kontrollera att meddelandet verkligen skickades från dem.
5. Du kan snabbt upptäcka ett bluffmail genom att kontrollera avsändarens e-postadress. Leta efter avvikelser mellan avsändarens namn och den del av e-postadressen som visas efter @-tecknet.