Svenskarna mest delade kring inställning till julen jämfört med andra européer
Hem UNDERSÖKNING Svenskarna mest delade kring inställning till julen jämfört med andra européer

Svenskarna mest delade kring inställning till julen jämfört med andra européer

Publicerat av: Redaktionen

Team “äntligen jul!” eller team “åh nej, är det jul igen..”? Det är frågan som delar svenskarna.

Hotell- och resesöksajten momondo.se har tagit tempen på svenskarnas julkänslor med en ny undersökning, där svenskarna tycks oeniga kring sin inställning till julen.

Julbelysningen tindrar i mörkret och glöggen värms på spisen – men vad tycker svenskarna egentligen om att julen är här?

Enligt en undersökning gjord på uppdrag av momondo tycks julkänslorna splittrade bland svenskarna. Lite fler än hälften (53 procent) uppger nämligen att de ser fram emot julen och kommer att fira den fullt ut, medan den andra halvan (47 procent) uppger att de antingen inte bryr sig om julen, eller att de helt enkelt inte tycker om den. Jämfört med andra europeiska länder är fransmännen mest lika svenskarna, där 41 procent uppger att de inte heller ser fram emot julen. De som, enligt undersökningen, ser mest fram emot julen är tyskarna (72 procent), britterna (67 procent), spanjorerna (64 procent) och danskarna (64 procent).

Nära en av tre svenskar uppger även att de skulle vilja fly sin hemstad under julen om de fick chansen, och 36 procent skulle välja en mindre julig destination om de skulle resa under julperioden. För nära hälften (48 procent) av dem innebär det en destination som erbjuder möjligheten att koppla av på en varm strand. Däremot skulle 38 procent välja att resa till ett juligt resmål.

Svenskarna mest delade kring inställning till julen jämfört med andra européer– För många är julen en mysig tid som ljusar upp den annars mörka vintern – som vi särskilt får uppleva här i Norden. Men såklart inte för alla! Vill man fly traditionella julfiranden i december finns det många destinationer som exempelvis erbjuder de varma stränder svenskarna längtar till. Exempelvis visar vår data att särskilt varma destinationer såsom Bangkok och Phuket toppar svenskarnas lista inför jul och nyår, säger Per Christiansen, reseexpert och Senior Vice President på momondo.

Undersökningens resultat i korthet
  • 53 procent av svenskarna uppger att de ser fram emot julen och kommer att fira den fullt ut. 47 procent uppger att de antingen inte bryr sig om julen, eller att de helt enkelt inte tycker om den.
  • Av de som uppgett att de ser fram emot julen 68 procent att de pyntar huset/trädgården med julpynt för att komma i julstämning, 67 procent lyssnar på julmusik och 63 procent anser att det inte är någon jul utan julgran. Nära två av tre svenskar (61 procent respektive 60 procent) uppger att de tittar på julfilmer och/eller julhandlar för att komma i julstämning.
  • Av de som inte ser fram emot julen uppger att de unnar sig sin favorit, mest icke-juliga, mat (23 procent), åker till en destination/plats där ingen firar jul (21 procent), undviker julunderhållning (18 procent) och går in i ide i en vecka och spenderar julperioden hemma i sängen (17 procent).
  • 28 procent uppger att de skulle fly sin hemstad under julhelgen om de fick chansen.
  • 38 procent skulle välja att resa till en julig destination, 36 procent till en icke-julig destination och 26 procent uppger att det inte spelar någon roll, så länge de får åka någonstans.
  • Av de som skulle välja att resa till en julig destination innebär det för 64 procent ett vinterlandskap med snö, för 50 procent innebär det en julmarknad i Europa och 35 procent skulle välja en livlig stad med kulturella festligheter och julpynt.
  • Av de som istället skulle välja en icke-julig destination uppger nära hälften (48 procent) att de föredrar en destination som erbjuder möjligheten att slappa på stranden, 11 procent skulle föredra en plats med rik historia och kultur utan eller med minimala traditionella julfestligheter, och 10 procent skulle föredra en spa-semester.

Relaterade Artiklar