I samband med kröningen av Kung Charles i Storbritannien gick den brittiska centralbanken ut med att nya sedlar med kungen som motiv kommer att tryckas till nästa år.
I stora delar av världen pryds sedlar och mynt av ledare, politiker eller andra historiskt viktiga personer – men hur skulle det se ut om vi valde våra nutida mest populära personer?
Vi på Sambla tittade på vilken kändis från varje land som var mest eftersökt globalt på Wikipedia så här långt under 2023 – och skapade sedan våra alternativa sedlar med landets mest önskade (eller?) personer.
Sverige och våra nordiska grannar
I Sverige har vi nationalikoner som Astrid Lindgren, Ingmar Bergman och Birgit Nilsson på våra sedlar. I övriga Norden syns allt från kungligheter till fiskar (japp, Norge såklart) på sedlarna – men hur skulle det se ut om vi tog de mest eftersökta personerna just nu?
Då får vi i stället allt från aktivister till fotbollsspelare och skådespelare på sedlarna:
Sweden – Greta Thunberg, aktivist
Att Greta Thunberg har flest träffar på Wikipedia kanske inte är så förvånande – de senaste åren har den nu 20-åriga klimataktivisten talat i FN och blivit Person of The Year i Time Magazine.
Norge – Erling Haaland, fotbollsspelare
Den senaste säsongen har Erling Haaland slagit igenom på den absoluta världstoppen i fotboll och vunnit trippeln med Manchester City. 22-åringen är nu ansedd som en av världens bästa fotbollsspelare.
Finland – Peter Sunde, entreprenör och politiker
Peter Sunde Kolmisoppi är den norsk-finske IT-entreprenören som är en av medgrundarna till The Pirate Bay. Sunde har antagligen blivit extra eftersökt den senaste tiden på grund av Netflix-serien om Spotify som kom i höstas – där Peter Sunde gestaltades av Valter Skarsgård. Helt klart ett av de mer kontroversiella tänkbara motiven för en sedel – då Sunde var en av dem som dömdes till skadestånd och fängelse efter rättegången mot The Pirate Bay.
Danmark – Scarlett Johansson, skådespelare
Den världsberömda skådespelaren har danskt påbrå och dubbelt medborgarskap – både amerikanskt och danskt. Därför blir hon en kandidat för en dansk sedel i vår sammanställning.
Island – Bobby Fischer, stormästare i schack
Den amerikanske schackmästaren fick under sin livstid isländskt medborgarskap och bodde i landet fram till sin död 2008.
Storbritannien & Samväldet
Efter kröningen av kung Charles III kommer alltså nya sedlar att börja cirkulera i mitten av 2024 och ersätta dem den avlidne drottning Elizabeth II på.
Drottningens bild har kunnat hittas på valutan i mer än 15 länder, där de största är Storbritannien, Australien, Kanada och Nya Zeeland. Men listan inkluderar också Bermuda, St Lucia och Montserrat, tillsammans med andra karibiska nationer som använder den östra karibiska dollarn. Valutan i många länder i Oceanien bär också drottningens porträtt.
Gemensamt för de flesta länder som haft drottningen på sin valuta är att de tillhör samväldet och att de historiskt har tillhört det brittiska imperiet.
Det har dock meddelats att Australien inte kommer att ha kung Charles på sina nya sedlar. Australiens centralbank meddelade nämligen i februari att landet valde en inhemsk design istället. Men man tror att kungen fortfarande kommer att synas på de australiensiska mynten, som för närvarande bär bilden av drottning Elizabeth.
Enligt vår studie skulle de nya sedlarna bland de större länderna i samväldet kunna se ut så här:
Storbritannien – Tom Holland, skådespelare
Wales – Roald Dahl, författare
Skottland – Ewan McGregor, skådespelare
Nordirland – Martin O’Neill, fotbollstränare
Australien – Margot Robbie, skådespelare
Kanada – Elon Musk, affärsmagnat och investerare
Musk är född i Sydafrika men flyttade till Kanada i tonåren och fick medborgarskap i landet genom sin mor, som är född i Kanada.
Nya Zeeland – Jacinda Arden, ex-president
Jamaica – Harry Belafonte, sångare, skådespelare, aktivist
Bland annat på grund av låten “Jamaica Farewell” har den amerikanske sångaren gjort sig populär på Jamaica. Belafonte, som gick bort i våras, har jamaicanskt ursprung.
Den amerikanska dollarn
Den amerikanska dollarn anses ofta vara en av de starkaste valutorna i världen. Den känns igen över hela världen för sin distinkta gröna färg samt motiven med de amerikanska presidenterna, såsom George Washington, Abraham Lincoln och Andrew Jackson. Den amerikanska dollarn används som valuta i USA, Ecuador, El Salvador och Zimbabwe.
Men om vi skulle ersätta en av dessa presidenter med den mest eftersökta personen på Wikipedia skulle dollarn se ut så här:
USA – Neal Mohan, företagsledare och vd för Youtube
Neal Mohan blev vd för Youtube i början av 2023 – och med tanke på det är det kanske inte så konstigt att han är den mest sökta amerikanen på Wikipedia.
Zimbabwe – Regé-Jean Page, skådespelare
Den brittiska skådespelaren Regé-Jean Pages mamma kommer från Zimbabwe – och därför skulle han kanske vara aktuell för landets sedlar?
Ecuador – Simon Bolivar, historisk figur – president och general
El Salvador – Nayib Bukele, landets president
Kenya – Barack Obama, tidigare amerikansk president
Obama har (ännu?) inte fått vara med på dollarn i USA – men enligt vår undersökning skulle han vara aktuell för en sedel i Kenya. Obamas far var nämligen från Kenya och var en högt uppsatt statlig ekonom i landet.
Fotbollsspelare
Fotbollsvärlden är en värld av stolthet, konkurrens och status. Förra året följde stora delar av världen VM i Qatar, där Argentina tog hem pokalen och Lionel Messi inofficiellt kröntes till “the GOAT” (den största genom tiderna). I turneringen blev samtidigt Cristiano Ronaldo den första herrspelaren att göra mål i fem separata VM-slutspel. Därför är det ingen överraskning att deras respektive hemländer skulle välja dessa profiler som sina alternativa valutafigurer.
Portugal – Cristiano Ronaldo, fotbollsspelare
38 år gammal Ronaldo är alltjämt en global superstjärna och har bland annat flest instagramföljare i världen. Han har redan fått en staty i Portugal, kanske är det snart dags för en sedel också?
Argentina – Lionel Messi, fotbollsspelare
Messi fyller 36 i sommar och fick alltså i vintras kröna en otrolig karriär med ett VM-guld för sitt Argentina.
Italien – Lionel Messi, fotbollsspelare
Visste du att Messi faktiskt har italienskt påbrå på båda sina föräldrars sida? Huruvida det faktiskt skulle göra honom aktuell för att vara på en sedel i Italien är mer tveksamt.
Brasilien – Pélé, fotbollsspelare
Pelé gick bort i december 2022 och är allmänt ansedd som en av världens bästa spelare genom tiderna. Med tanke på att han vann 3 VM-guld med Brasilien är det kanske på tiden med en egen sedel?
Egypten – Mohamed Salah, fotbollsspelare
Samblas experter kommenterar:
“Ansikten som visas på valutor över hela världen är en symbol för en nations identitet. Motiven är ofta utvalda för sin historiska och samhälleliga inverkan, och därför blir det intressant att se vilka som skulle kunna väljas till alternativa sedlar baserade på intresse och popularitet. Men om det du i dag skulle få en sedel med Lionel Messi eller Greta Thunberg på är du nog med största säkerhet ett offer för en sedelförfalskning.”
Hur man upptäcker förfalskade sedlar
Förfalskade sedlar skapas otillåtet och är värdelösa. Under hösten 2019 såg man en stor ökning i cirkulationen av falska sedlar i Sverige. Siffrorna har sjunkit sedan dess, men om du har en sedel som verkar konstig finns det några enkla steg du kan ta för att se om sedeln du har är riktig.
Papper
Sedlar är ofta tryckta på bomull och polymer, som är ett tunt och flexibelt plastmaterial, och det ska inte kännas som vanligt papper.
Om du kör fingret över sedeln kommer du att känna att bläcket är tjockare med upphöjt tryck i vissa delar, vilket är ett enkelt sätt att veta att det är en riktig sedel du håller i..
Skiftande bild
Om en äkta sedel har en skiftande bild kommer färgerna/bilden att ändras beroende på vinkeln som sedeln hålls i.
Kontrollera att bilden/färgen ändras som den ska för att vara säker på att sedeln är äkta.
Trycket
Linjer och tryck ska vara skarpa och väldefinierade utan suddiga kanter. Färgerna ska vara klara och distinkta, om färgerna verkar dåliga kan sedeln vara en förfalskning.
Innehav av en falsk sedel
Tyvärr får man ingen ersättning för falska sedlar. Om du misstänker att du har en falsk sedel råds du att ta den till din närmaste polisstation. De misstänkta sedlarna kommer då att skickas vidare för undersökning.