Digitalisering ökar kunskapen oavsett bransch genom att du samlar värdefull information som gör att du ökar din förståelse för produktionen.
Med värdefull information kan du se de svaga delarna som behöver förändras i ditt företag eller i din bransch.
Digitalisering handlar också om att använda ny eller befintlig datainsamling och teknik som gör att din verksamhet förändras, förändringen kan innebära att företaget blir mer flexibelt.
Ett exempel:
Om du tillverkar kläder och skär till tyger kan du låta ett datorprogram räkna ut exakt hur många plagg du får ut av tyget du har. Du minimerar spill på materialet eftersom att det blir mycket tyg som kastas när man ritar för hand.
Ett annat exempel:
Vi har hjälpt Spisa Smaker AB att få ett säkrare informationsflöde genom digitalisering. Istället för att räkna alla produkter manuellt för sig och lägga in dem i ett program så skriver man ut en QR kod på en printer som följer en hel batch med odling från sådd till skörd. Det gör att de ökar spårbarheten i produktionen, får bättre kontroll och därigenom minskar man spill och förbättrar planering och försäljning, vilket leder till ökad lönsamhet.
Om man arbetar med större uppköpare / inköpare så kommer det krav på högre spårbarhet, och med hjälp av digitalisering uppnår du som företagare dessa krav.
Man digitaliserar för att förenkla arbetet och öka lönsamheten i företag. Om ex lantbrukare börjar digitalisera kan de öka sin lönsamhet genom att få bättre kunskap över sin produktion. Datan som samlas är också en tillgång för företagen.
Inom lantbruk är det väldigt mycket som ska räknas, vilket leder till att det ofta blir mycket slarvfel. Genom att bli mer digitaliserade och låta en dator göra jobbet kan man minska slarvfel och öka mängden information som ger ökad avkastning. Det leder till att du kan öka lönsamheten, noggrannheten och precisionen. Viktiga hörnstenar oavsett bransch. Alla företag har behov av digitalisering, men det handlar om tankesätt, har ditt företag rätt tankesätt?
Det finns stora konkurrenter på marknaden, som i dem flesta branscher, vår styrka i Odling 4.0 är att vi själva bygger den grund som är så viktig för att kunna systematisera data insamling. Vi bygger databaser på open source vilket innebär att programvaran inte kostar någonting, kunderna betalar bara för underhåll och service. En ytterligare fördel är att det är mycket låg kostnad att öka lagringskapaciteten för data och att skapa nya lösningar som är kundanpassade.
Läs mer om vårt innovationsprojekt Odling 4.0, finansierat av EU’s jordbruksfond via jordbruksverket på vår hemsida, HÄR.