Nu för tiden är det många av oss som lämnar huset utan kontanter.
I stället för mynt och sedlar har vi våra betalkort eller betalningsfunktioner direkt i mobilen.
Oavsett vad vi vill göra – shoppa online, äta på restaurang, spela på casino med VISA kort eller handla mat är det väldigt sällan det ställs krav på kontanter i vårt samhälle. Så har det dock inte alltid varit, och det första betalkortet har en lång och spännande berättelse.
De allra första betalkorten
Den allra första kortformade betallösningen togs fram redan 1946 av den amerikanske bankiren John Higgins. Han kallade det ett ”Charge-it-card” och kortet användes som mellanhand mellan kunder och handlare. Dessa kort fungerade genom att låta banken betala leverantören för kundens transaktion och senare samla in pengarna från kunden.
Det första moderna kreditkortet som liknar det vi använder idag lanserades 1949 av Frank McNamara och hans partner Ralph Schneider då de skapade ”Diner’s Club”. Det sägs att McNamara fick idén efter att ha förhandlat med en restaurangchef om att få komma tillbaka nästa dag för att betala sin nota när han hade glömt sin plånbok. Diner’s Club började ge ut kort som ett gäng utvalda personer i finansindustrin kunde använda på 27 restauranger i området. Det började som ett nätverk av vänner med 200 medlemmar innan det gradvis utökades.
Introduktionen på den svenska marknaden
Sverige utgör ett av världens mest kontantfria samhällen. Detta är sant till den grad att det till och med diskuterats att banker i framtiden inte kommer vara skyldiga att ta emot sedlar och mynt. Denna utveckling skedde dock inte över en natt. Det första steget från kontanterna togs redan på det sena 50-talet. Det var nämligen då som checken och ett checkliknande system började sprida sig i landet. Det var även i samma veva som kreditkort av plast importerades från USA som berättigade till ”rullande kredit”.
Även om den svenska användningen låg långt ifrån på samma nivå som den amerikanska kunde man se hur antalet plastkort i landet sjufaldigares under 70-talet. Generellt gick det över 40 kort på 100 svenskar i början av 80-talet, vilket motsvarande drygt ett kort för varje behörig vuxen. Även om vi låg i lä jämfört med amerikanerna var siffran väldigt hög i förhållande till de andra europeiska länderna, och det var endast britterna som använde kort i lika hög utsträckning.
Olika typer av kort och bankomater
Det är dock viktigt att komma ihåg att inte alla dessa kort var rena kreditkort. Företagskunder använde i regel olika betalkort som delvis svenskägda Eurocard och USA-ägda Diner’s club, medan vanliga privatpersoner i regel drog bensinbolagskort som BP, Esso och Gulf eller vanliga bankomatkort. Det skulle dröja ytterligare några år innan uttagning, krediter och betalningsmöjligheter kombinerades på ett och samma kort. Efter det tog det inte lång tid innan de största, internationella betalningsföretagen som Visa och Mastercard – eller Bankamericard och Master Charge, som de tidigare hette, etablerade sig även i Sverige.
Den första bankomaten invigdes i Uppsala 1967, bara nio dagar efter att världens allra första bankomat gav ut pengar i London. Det skulle inte dröja länge innan andra svenska banker hakade på automatiseringen som behövdes mer och mer för de dagar och helger när bankkontoren höll stängt. Detta resulterade i att BankomatCentral grundades som ett samarbetsorgan kring uttagsautomater 1968 av SEB, Sparbankerna och Handelsbanken. Även uttrycket ”Bankomat” myntades och registrerades samma år.
Visa-kortets historia
Idag står Visa för en av världens mest välkända logos, och själva namnet valdes eftersom det är enkelt att uttala och låter likadant på de allra flesta språk. Med Visas elektroniska överföringar av pengar världen över hanterar företaget upp till 1 700 transaktioner per sekund. Detta gör Visa till världens näst största betalningsorganisation, efter lokala China Union Pay, och även betalningslösningsföretaget med störst global räckvidd.
Till skillnad från konkurrenterna American Express och Discover utfärdar Visa inte kort och beviljar inte krediter och fastställer inte heller priser eller avgifter för konsumenterna, vilket skiljer Visa från de flesta andra betalningsförmedlare. Nu för tiden är Visa en av de mest populära betalningslösningarna i Sverige och grundades 1958 då Bank of America lanserade det första kreditkortsprogrammet för konsumenter i USA. 1974 expanderade Visa internationellt och året därpå introducerades det första betalkortet.
Några decennier senare, 2007, slogs Visas regionala verksamheter runt om i världen samman för att bilda Visa Inc. som börsnoterades 2008 i en av historiens största börsintroduktioner. Detta ledde till en kraftig expansion och idag finns företaget i över 200 länder och territorier.
I dagsläget har alla minst ett kort i fickan, och många av oss kan gå flera veckor utan att ha kontanter hemma. Det som vi alla tar för givet i dagsläget såg väldigt annorlunda ut för bara 70 år sedan. I takt med att samhället utvecklas även betalningsmetoderna – och endast framtiden kan utvisa hur det kommer gå för betalkortet i framtiden.