Med årets mest intensiva shoppingperiod i full gång har detaljhandeln stora möjligheter att öka intäkterna under det som ofta kallas för det gyllene kvartalet – oktober till december.
Men trots ökad konsumentaktivitet pekar ny forskning från Dynatrace på att många e-handlare inte lever upp till förväntningarna vad gäller den digitala användarupplevelsen.
Enligt studien uppfyller endast 15 procent av mobila e-handelssajter och 35 procent av desktopversionerna Googles riktlinjer för en smidig användarupplevelse, vilket innebär att 85 procent av mobilsidorna och 67 procent av desktopsidorna misslyckas med att skapa en positiv kundupplevelse. Det kan få stora konsekvenser, särskilt med tanke på den enorma konkurrensen under shoppinghögtider som Black Friday och julhandeln.
Bob Wambach, VP of Product Portfolio på Dynatrace, understryker vikten av att skapa en friktionsfri digital upplevelse:
– Siffrorna från studien är en varningsklocka för detaljhandeln. Under en period där varje klick och köp räknas, är det avgörande att optimera användarupplevelsen. Många sajter missar grundläggande prestandakrav, vilket kan leda till att kunder söker sig vidare.
Brister i prestanda leder till kundtapp
Googles Core Web Vitals är en viktig standard för att mäta användarupplevelse, SEO-prestanda och konvertering. Dynatrace analys av 61 globala e-handelssajter visar att många sajter lider av problem med laddningstider och interaktioner, särskilt vad gäller mått som Largest Contentful Paint (LCP) och Interaction to Next Paint (INP).
– Vår forskning visar att bara en liten andel sajter är redo för den ökade trafikbelastningen. Men med hjälp av AI och observabilitet kan detaljhandlare få en helhetsbild av kundresan, identifiera problemområden och leverera en proaktiv digital upplevelse, säger Bob Wambach.
Branscher som halkar efter
Resebranschen sticker ut som den mest underpresterande sektorn, där endast 6 procent av mobila webbplatser och 18 procent av desktopsidorna möter Googles rekommendationer. Tekniksektorn är bäst på att uppfylla kraven, men till och med där är det bara 19 procent av mobilsajterna och 44 procent av desktopsajterna som klarar det.
Svensk julhandel förväntas öka med 2 procent
Enligt HUI Research förväntas den svenska julhandeln 2024 omsätta cirka 93 miljarder kronor, vilket innebär en ökning med 2 procent jämfört med föregående år. Uppgången tillskrivs en gradvis förbättring av hushållens köpkraft efter tidigare ekonomiska utmaningar. Dagligvaruhandeln förväntas öka med 6 procent, medan sällanköpsvaruhandeln spås minska med 1 procent.
Fakta om studien
I studien analyserades 61 globala detaljhandelssajter med hjälp av Googles Chrome User Experience (CrUX)-dataset för att bedöma deras digitala prestanda inför perioder med hög trafik. Metodiken innebar en utvärdering av varje webbplats utifrån Googles Core Web Vitals-kriterier, där centrala prestandamått som Largest Contentful Paint (LCP), Interaction to Next Paint (INP) och Cumulative Layout Shift (CLS) mättes på både mobila och stationära plattformar.
Genom att analysera dessa standardiserade prestandaindikatorer kunde forskarna fastställa hur stor andel av webbplatserna som uppfyllde de rekommenderade gränsvärdena.