Byt Versailles mot Stockholm – Hotels.com lanserar skandinaviska reseguiden Dupes of Scandi
Hem TRENDER Byt Versailles mot Stockholm – Hotels.com lanserar skandinaviska reseguiden Dupes of Scandi

Byt Versailles mot Stockholm – Hotels.com lanserar skandinaviska reseguiden Dupes of Scandi

Publicerat av: Redaktionen

Till följd av extremväder i södra Europa, stigande kostnader och sociala medier-trender, har Hotels.com sett nya resetrender växa fram, som sannolikt kommer att växa sig starkare under 2024.

Dessa faktorer har resulterat i en ökad efterfrågan på resor till svalare destinationer. Fler resenärer väntas semestra på nordliga breddgrader och åka till destinationer som anses vara mindre välbesökta.

En växande resetrend enligt Hotels.com är att åka till så kallade destination dupes, det vill säga platser som kan liknas vid dubbelgångare till berömda resmål. Platserna är ofta dolda pärlor med en atmosfär som påminner om originalets. Faktum är att hela 78 procent av svenskarna antingen har bokat en resa till en dubbelgångare eller skulle kunna tänka sig att göra det. Dessutom föredrar nästan en fjärdedel att resa till dolda pärlor som är mindre välbesökta än mer beprövade turistdestinationer.

Data från Hotels.com visar att globala sökningar på Skandinavien har ökat med 20 procent sedan början av året, sökningarna på Norge har ökat allra mest (45 procent). Som svar på den ökade efterfrågan och resenärers önskan att upptäcka nya, mindre berömda destinationer lanserar Hotels.com reseguiden Dupes of Scandi för att hjälpa resenärer att hitta sin perfekta plats, oavsett var det är.

I reseguiden presenteras skandinaviska resmål som är dubbelgångare till kända resmål från hela världen. Guiden syftar till att inspirera resenärer att prova nya destinationer som i vissa fall kan vara billigare, mindre överbelastade och till och med ligga precis runt hörnet.

Dubbelgångare:
  • Drottningholms slott (dubbelgångare för Versailles)
  • Högakustenbron (dubbelgångare för Golden Gate Bridge)
  • Visby (dubbelgångare för Dubrovnik)
  • Kullaberg (dubbelgångare för Mallorca)
  • Nyhavn (dubbelgångare för Amsterdam)
  • Råbjerg Mile (dubbelgångare för Saharaöknen)
  • Kronborgs slott (dubbelgångare för Castillo San Felipe del Morro)
  • Ålesund (dubbelgångare för Venedig)
  • Geirangerfjorden (dubbelgångare för Milford Sound)
  • Nidarosdomen (dubbelgångare för Westminster Abbey)

– I guiden hittar vi Norges svar på Venedig, en saharaliknande öken på Jylland och en skånsk dubbelgångare till Mallorca. De främsta anledningarna till att svenskar vill boka en dubbelgångare är att det är mer prisvärt (60 procent), följt av att det är mindre folk (42 procent) samt att det är mer ovanliga resmål (36 procent), och Skandinavien är fyllt till brädden med platser som erbjuder alla tre, säger Melanie Fish, Senior PR Director på Hotels.com och fortsätter:

– Faktum är att regionen har mycket av det vi hittar ute i Europa och i övriga världen, och många platser är förvånansvärt lika. Med guiden hoppas vi kunna inspirera fler att upptäcka sin perfekta plats på nya destinationer och i nya kulturer, oavsett om man reser till ett nytt land eller utforskar det som finns precis utanför dörren.

Byt Versailles mot Stockholm – Hotels.com lanserar skandinaviska reseguiden Dupes of ScandiResenärer söker efter nya destinationer

När resenärer letar efter mer överkomliga och kanske mer ovanliga resmål erbjuder Skandinavien ett stort antal alternativa resmål med fantastiska vyer, kultur och mat, med svalare temperaturer. Att resenärer globalt har fått upp ögonen för Skandinavien råder det ingen tvekan om, sökningar på regionens huvudstäder ökade markant i somras jämfört med sommaren innan. Sökningar på Stockholm ökade med hela 80 procent, Köpenhamn med 65 procent och Oslo med 20 procent.

Annika Myhre är reseexpert och skribent på Resfredag:

– I Sverige, Danmark och Norge finns en mängd fantastiska landskap för resenärer att utforska. En av de mest spännande aspekterna är den enorma variation dessa länder har att erbjuda. Historiska platser, vandringar i öknenliknande landskap, promenader längs vackra kustremsor och svalkande klippbad, Skandinavien har allt! Och resenärers sökningar på alternativa skandinaviska städer tyder på att trenden är här för att stanna. Intresset för unika, mindre välbesökta och destinationer värda att skryta om väntas bara bli större, säger Annika Myhre.

Det är lätt att direkt tänka på utländska destinationer när man planerar en semester, men att utforska sitt närområde och vad som finns utanför dörren kan vara svaret på alla dina resebehov. Även mindre skandianviska städer som är hem åt populära och välkända dubbelgångare har redan sett en ökning i antalet sökningar. Sommarpärlorna Visby och Skagen har ökat med hela 60 respektive 45 procent, Trondheim har ökat med 35 procent och Helsingör med 10 procent.

Relaterade Artiklar