Blockets bästa tips: Så handlar du tryggt och säkert
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Bästa tips för hur du handlar tryggt och säkert på Blocket

Bästa tips för hur du handlar tryggt och säkert på Blocket

Publicerat av: Redaktionen

Blocket är hela Sveriges marknadsplats med över 5 miljoner besökare i veckan och varje dag ligger nästan 700 000 annonser ute på Blocket.

Alla annonser granskas innan de publiceras, och vårt kundsäkerhetsteam jobbar 365 dagar om året för att Blocket ska vara en trygg och säker plats att handla på.

För att undvika att bli lurad finns det dock några saker som kan vara bra att tänka på.

Som att aldrig betala i förskott, att inte klicka på länkar och att alltid hålla kvar konversationen på Blocket. Här kommer våra bästa tips för hur du handlar tryggt och säkert på Blocket.

  1. Betala aldrig i förskott. Träffas och gör upp affären och betala först när du träffat säljaren och kontrollerat varan. Ett av våra viktigaste råd är att aldrig någonsin betala i förskott såvida du inte använder någon av våra säkra tjänster som till exempel frakt med säker betalning där vi håller pengarna tills du godkänt varan. Det är också viktigt att läsa på innan man använder någon av våra tjänster så att man är väl införstådd med hur tjänsten fungerar och hur själva köpresan går till
  2. Låt dig inte stressas. Om säljaren försöker få dig att fatta ett förhastat beslut, eller om erbjudandet låter för bra för att vara sant, då är det oftast det. Att stressa fram ett beslut är en vanlig metod som bedragare använder sig av, ofta i kombination med ett ovanligt lågt pris.
  3. Håll konversationen kvar på Blocket. Kommunicera via Blockets chatt och använd inte sms, mejl, Whatsapp eller andra sätt att kommunicera. När du använder Blocketchatten sparas all konversation och vi kan hjälpa dig om något skulle gå fel. Att någon vill kommunicera utanför Blockets plattform ska ses som ett varningstecken.
  4. Klicka aldrig på länkar. Klicka aldrig på länkar som du får skickade till dig. Ett vanligt förfarande är att en bedragare skickar en länk i Blocketchatten eller Whatsapp i ett försök att komma åt känslig information som till exempel kortuppgifter. När du klickar på en länk i chatten som tar dig utanför Blockets plattform kommer det upp en varningsruta för att göra dig som användare uppmärksam på denna risk, detta är just för att det är en vanlig metod som bedragare använder.
  5. Blockets bästa tips: Så handlar du tryggt och säkert

    Blockets kundsäkethetschef Jessica Cervin ger sina bästa tips för hur du handlar tryggt och säkert på Blocket.

    Verifiera dig aldrig på uppmaning av någon annan. Verifiera dig aldrig när någon ber dig. Det är ett vanligt förfarande som bedragare använder sig av. Verifiera dig bara med bankid när du själv tagit initiativ till verifieringen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar