Svenskarnas intresse för sport växte under 2022, ett år då många återvände till gymmet och arenorna återigen var fullsatta.
Mer än hälften av svenskarna deltog i idrottsevenemang och tränade mer regelbundet under 2022 jämfört med 2021.
Det framgår av Mastercard Sport Economy Index 2023, en paneuropeisk undersökning med 1000 deltagare från Sverige.
Sex av tio svenskar (63%) uppger att teknik hade stor betydelse för hur de upplevde sport under förra året. Den tekniska utvecklingen inom sporten förväntas expandera ännu mer under 2023, med allt från e-sport och podcasts till flerskärmslösningar och virtuell verklighet (VR).
Teknik ger en ny dimension till sportunderhållning
Under 2022 vände sig många svenskar till tekniken för att förbättra sportupplevelsen. Svenskarna valde framför allt att följa evenemang på distans via sociala medier, se flera matcher samtidigt, uppleva sportevenemang via VR, se e-sporttävlingar via streamingplattformar och lyssna på podcasts om sport.
I undersökningen framkommer det att en majoritet av svenskarna (57%) anser att teknik är avgörande för att idrotten ska bli mer inkluderande och lönsam i framtiden.
VR väntas spela en viktigare roll i framtidens sportupplevelser. Över en fjärdedel av svenskarna har redan upplevt sport via VR och ungefär hälften (47%) önskar göra det under det kommande året. VR kan också bli en central del av idrottsarenor i framtiden, där 2 av 5 (21%) hoppas på att få prova på en teknikupplevelse som simulerar känslan av att vara en idrottare på en matchdag.
Livesporten lever och frodas
Tekniken erbjuder underhållning både i hemmet och för den som är på språng, men upplevelsen av livesport fortsätter att locka tillbaka svenskarna till arenorna. Över hälften (58 %) av svenskarna deltog i något liveevenemang 2022. De sporter som flest såg live var fotboll, ishockey, basket, handboll och tennis.
Att arenorna återigen är fullsatta har haft en positiv inverkan på svenskarnas upplevelse av liveevenemang. Majoriteten (56%) uppger att deras upplevelse av att delta i evenemang var bättre under 2022 än 2021.
Ökat intresse för träning och tv-spel
Utöver intresset för liveunderhållning växte också svenskarnas intresse för träning och tv-spel under 2022. Mer än hälften (55%) av svenskarna tränade mer under 2022 än under 2021. De mest populära fysiska aktiviteterna var vandring, löpning, simning, fotboll och yoga. Hälften av svenskarna (49%) spelade tv-spel vid något tillfälle under 2022.
Under 2022 ökade även antalet besökare till gym och fritidscenter. Mer än hälften (51%) betalade hellre för ett medlemskap för att kunna träna på en anläggning i stället för att träna hemma eller utomhus.
“Det senaste året har svenskarnas intresse för sport blivit allt tydligare. Många har återvänt till gym, och äntligen får vi se fullsatta arenor igen. Teknikens inflytande på sporten fortsätter att växa, och svenskarna är entusiastiska över den stora potential som ny teknik erbjuder, som till exempel VR”, säger Jessica Ståhlbom, Vice President, Head of Marketing Nordics and Baltics, Mastercard.
Sporten lockar till utlandsresor
Svenskarnas intresse för sport ser också ut att främja resandet under 2023. En tredjedel av svenskarna (31%) planerar att resa utomlands för att se ett sportevenemang live i år.
Mastercard Sport Economy Index 2023 publiceras inför ett spännande år av europeiska idrottshändelser, som UEFA Champions League, Rugby World Cup 2023, The Open, Roland Garros och League of Legends European Championship – alla sponsrade av Mastercard.