Vinfolket jublar nu över HD-domen
Hem RESTAURANG Vinfolket jublar nu över HD-domen

Vinfolket jublar nu över HD-domen

Publicerat av: Redaktionen

Den uppmärksammade tvisten mellan Systembolaget och nätvinhandlaren Winefinder fick nyligen till sist ett avgörande.

Winefinder vann i Högsta Domstolen (HD), vilket innebär att de och andra nätbutiker för vin kan fortsätta som tidigare.

Något som också får Blekingeföretaget Vinfolket att jubla.

– Det här ger verkligen ny energi och entusiasm att utveckla oss vidare, säger Catarina Palo, vd och ägare för Karlshamnsbaserade Vinfolket.

Precis som Winefinder säljer Vinfolket vin via internet (webbutik på www.vinfolket.se), utöver att man dessutom driver två vinbarer i Stockholm. Försäljningen över nätet sker från Danmark, varifrån sedan varorna – vinerna – transporteras till Sverige och svenska kunder. Och det var just detta förfarande som Systembolaget 2019 stämde bolaget Winefinder för; där man menade att det agerade i strid med det svenska alkoholmonopolet.

Systembolaget fick till att börja med rätt av patent- och marknadsdomstolen, förlorade sedan i Patent- och marknadsöverdomstolen och nu har alltså det hela slutligen avgjorts av i HD.

Vinfolkets vd och ägare Catarina Palo, som driver företaget ihop med Hans Johansson och Anna Lindqvist, menar att det inte varit helt lätt att bryta ny mark under åren som gått, från dess att man 2008 startade sin verksamhet.

Vinfolket jublar nu över HD-domen

Vinfolket driver såväl barer/restauranger som näthandel av sina importerade viner.

– Vi är naturligtvis väldigt glada över domen. Och lättade. Efter att under lång tid verkat under osäkra förhållanden i en oklar situation finns det nu ett prejudikat. Det har inte varit helt enkelt att vara pionjärer, men nu kan vi alltså fortsätta att driva företaget framåt och erbjuda svenska konsumenter högkvalitativa viner, säger Vinfolkets vd och ägare Catarina Palo.

Och det är inte bara de själva som andas ut, menar Catarina.

Även många små vinbönder i Europa gör detsamma, sådana som i regel har oerhört svårt att annars ta sig in på den svenska monopolmarknaden.

– Det finns så många duktiga och kompetenta vingårdar där ute, som verkligen producerar fantastisk kvalitet, men som aldrig får chansen att etablera sig i Sverige. Om inte sådana som vi på Vinfolket fanns. Nu får de det, och det är som sagt oerhört glädjande att både vi och dessa vinbönder nu vet hur spelplanen ligger.

Henrik Ingvarsson

Relaterade Artiklar