Med jämna mellanrum nås vi av rapporter om skyhöga halter av kemikalier i importerade produkter.
Marknadskontroll handlar om att skydda konsumenter och att samordna den är en av Swedacs uppgifter.
Några av Sveriges just nu mest nedladdade appar är de kinesiska shoppingssajterna Temu och Shein som lockar med extremt billiga produkter och fri frakt.
Nya undersökningar gjorda av myndigheter i Sydkorea, av plattformarna Shein, Temu och Aliexpress, visar att många produkter innehåller förbjudna gifter. Exempelvis upptäcktes skor med över 200 gånger högre halter av hormonstörande ftalater än vad som är tillåtet.
När du handlar inom Europa finns det lagar och regler som skyddar dig som konsument. Varor som säljs i Sverige och inom EU har höga krav på sig att de ska vara säkra att använda. Alla företag inom EU måste följa den lagstiftning som gäller, även om företaget importerar varor från länder utanför EU. Men med näthandel från hela världen ökar kraven på dig som konsument att ta eget ansvar.
Som privatperson blir du, om du till exempel handlar direkt från e-handelsplattformar utanför EU, själv importör och därmed ansvarig för att varorna inte är farliga för hälsa och miljö samt att de är rätt märkta.
Viktoria Lindberg Martinell jobbar med samordning av marknadskontroll.
Hur ser det ut med produktsäkerhet via e-handel idag?
– Det beror lite på var man handlar sina produkter. Vanliga webbutiker har bättre koll på de regler som finns. När det kommer till marknadsplatser eller e-handelsplattformar ser det inte lika bra ut. Där finns många produkter som är bristfälliga och som inte lever upp till kraven. Det kommer många nya regler som man måste ha koll på, och där är information och kommunikation från oss som myndighet viktigt, säger hon.
Marknadskontrollrådet arbetar för att stoppa farliga produkter
I Sverige har ett stort antal statliga och kommunala myndigheter ett marknadskontrollansvar och Swedac ansvarar för samordningen. Marknadskontrollrådet består av 17 myndigheter som arbetar för att säkerställa hälsa, säkerhet, miljö, konsumentskydd och att motverka snedvriden konkurrens mellan företag. I Marknadskontrollrådet ingår bland annat kemikalieinspektionen, konsumentverket och elsäkerhetsverket.
Marknadskontrollrådet träffas fyra-fem gånger per år, men den största delen av verksamheten sker löpande. Arbetet består i hög utsträckning av informations- och erfarenhetsutbyte mellan myndigheter och utveckling av metoder för att effektivisera marknadskontrollen.
MARKNADSKONTROLLRÅDETS TIPS VID KÖP PÅ NÄTET
1. Kontrollera vem du köper varorna ifrån.
Vilket företag säljer produkten? Köper du direkt från en webbutik eller är det från en plattform/marknadsplats som säljer andra företags produkter? Marknadsplatserna agerar mellanhand och behöver inte ta samma ansvar för produkternas säkerhet som en butik som säljer varor direkt. Om du köper produkter som du inte säkert vet uppfyller kraven finns en risk att du och andra kan skadas. Ställ frågor till den du handlar av om produkten är kontrollerad och märkt på det sätt som krävs på den svenska marknaden. Kontrollera alltid att det finns adress och kontaktuppgifter till företaget som säljer varan innan du handlar.
2. Gör research om nätbutiken du handlar av.
Sök efter recensioner och omdömen om den butik du vill handla av. På webben finns många sidor som samlar omdömen om nätbutiker. Att fråga vänner och bekanta om de handlat av den aktuella butiken är också en god idé.
3. Är företaget som säljer varan baserat inom eller utanför EU?
Alla företag inom EU måste följa den lagstiftning som gäller, även om företaget importerar varor från länder utanför EU. Om du beställer något via nätet, direkt från en leverantör utanför EU, finns en risk att inte varan inte lever upp till EU:s säkerhetskrav. I värsta fall kan varan vara skadlig för hälsa eller miljö. Tänk på i vilket land företaget finns som du köper varor ifrån. Varor som är tillåtna att säljas i länder utanför EU kan vara förbjudna i Sverige och kanske inte lever upp till EU:s produktsäkerhetskrav.
4. Är produkten CE-märkt?
Vissa produkter kräver CE-märkning som t.ex. elektronikvaror, leksaker, personlig skyddsutrustning mm. Att det finns ett CE-märke på en produkt betyder att tillverkaren eller importören intygar att den uppfyller EU:s hälso-, miljö- och säkerhetskrav.
5. Är priset rimligt?
Var försiktig med att köpa produkter som är extremt billiga. Du får det du betalar för. Risken är stor att du får hem något av sämre kvalitet än du tänkt dig eller en piratkopia. Det finns tyvärr många exempel på varor som visat sig direkt farliga. Exempelvis kaffekokare som blivit strömförande, laddare som orsakat brand, hudkräm som innehållit arsenik och leksaker med lösa smådelar, vilket är en kvävningsrisk för små barn.
6. Kolla upp totalpris, leveransvillkor, betalningsvillkor och returmöjligheter
Var uppmärksam på totalpriset för ditt köp. Stämmer totalpriset överens med varan eller har det tillkommit påslag på köpet? Kontrollera om det tillkommer andra avgifter, t.ex. tullavgift.
Fundera på vilken betalningsmetod du ska välja. Att betala via kreditkort eller via någon av de tjänster som finns gör att du i alla fall har en teoretisk chans att få tillbaka pengarna om varan inte uppfyller kraven eller inte kommer alls. Att betala med bankkonto och direktöverföring ger inte samma möjlighet.
Var noga med att gå igenom villkoren innan du slutför din betalning. Vilka leverans- och betalningsvillkor erbjuds och finns det returmöjligheter?
NÅGRA AV ÄMNENA SOM HITTATS
Kemikalieinspektionen har funnit flera olika giftiga ämnen bland produkter från både Shein och Temu, bland annat dessa:
Ftalater: En grupp ämnen där alla inte är skadliga. Vid stickprov har man bland annat funnit ftalaterna DBP och DIBP som kan påverka reproduktionsförmågan.
Bly: Ett giftigt ämne som inte får användas i vissa varor. Det kan exempelvis skada nervsystemet och påverka till exempel förmågan till inlärning. Foster och barn är särskilt känsliga.
Kadmium: Giftigt för miljön och hälsan och kan ge benskörhet, njurskador och cancer.
Swedac är en statlig myndighet som arbetar för att varor och tjänster ska vara säkra och tillförlitliga.