Nästan 1 miljon kronor till svenska idrottsföreningar efter en av årets största miljöstädningar
Hem DETALJHANDEL Nästan 1 miljon svenska kronor till svenska idrottsföreningar efter en av årets största miljöstädningar

Nästan 1 miljon svenska kronor till svenska idrottsföreningar efter en av årets största miljöstädningar

Publicerat av: Redaktionen

Tusentals idrottsungdomar på totalt 160 platser runtom i landet fyllde rekordmånga säckar med skräp från naturen i början på maj.

När premiären för Klara, färdiga, städa! summerats kan ICA Stiftelsen, idrottens miljöorganisation Städa Sverige och alla medverkande glädjas över ett fint resultat som gjort stor nytta för djur och natur.

I början av oktober genomförs en andra städomgång i projektet. Då städas ytterligare 80 platser i Sverige.

Nästan 1 miljon kronor till svenska idrottsföreningar efter en av årets största miljöstädningarKlara, färdiga, städa! har på fem år växt till den största städning som Städa Sverige organiserar och den täcker nu en allt större del av landet. Ambitionen från och med i år är att projektet ska vara en av Sveriges största årliga insatser för en skräpfri natur.
– Det har verkligen börjat bra. I början på maj var 3 492 deltagare ute och städade sin närmiljö i samarbete med sin lokala ICA-handlare och då har vi ändå höstens insats kvar, säger Städa Sveriges VD Mats Wesslén.

Stor mängd varierat skräp hittat

Genom Städa Sveriges, ICA Stiftelsens och ICA:s miljösamarbete Klara, färdiga, städa! ges ICA-sponsrade idrottsföreningar- och lag uppdrag att städa sin närmiljö. Under årets premiär den 6–7 maj, och någon extra städdag efter det, städade sammanlagt 160 föreningar/lag i 48 kommuner. Från Arjeplog i norr till Vellinge i söder.

Varje förening och lag städade ett offentligt område i sin närmiljö och de totalt nästan 3 500 deltagarna fyllde sammanlagt 1 958 säckar med skräp. Det motsvarar en vikt på uppskattningsvis 20 ton.
– I snitt plockade varje förening denna omgång cirka 12 säckar skräp. Oavsett om det är minsta lilla fimp eller snusprilla, plastförpackning eller en oljedunk, är det är en stor vinst för naturen, säger Heléne Mathiesen, projektledare på Städa Sverige.

Det skräp som städande föreningar plockat är främst fimpar, plast, papper och glas, men också exempelvis fiskespön, kontorsstolar, cykelhjul, telefoner, en solsäng och bildäck.
– Klara, färdiga, städa! är otroligt uppskattat av föreningar, ICA-handlare och ICA Stiftelsen. Det är oerhört kul att se att det växer så pass mycket från år till år. På så sätt gör vi tillsammans ännu större skillnad för vår natur, säger Peter Hägg, generalsekreterare på ICA Stiftelsen.

Betydelsefull skillnad för de medverkande ungdomarna

Städningen gör också skillnad för de städande ungdomarna som fått nya miljö- och hållbarhetskunskaper. Före städningen har alla deltagare fått ta del av en miljöutbildning och vid själva städningen har kunskaperna sjunkit in. Deltagande föreningar får också en ersättning till klubbkassan för sin insats. De medverkande föreningarna denna gång delar på totalt 970 000 kronor. Välkomna pengar som går till såväl deltagande i cuper som läger, ridskolehästar, omkostnader vid bortamatcher, utrustning och annat.

Relaterade Artiklar