8 insikter bakom Elons integrerade erbjudande
Hem E-HANDEL Här kommer 8 insikter bakom Elons integrerade erbjudande

Här kommer 8 insikter bakom Elons integrerade erbjudande

Publicerat av: Redaktionen

Elon har under flera år ökat sin e-handel samtidigt som företaget lagt mycket fokus på att utveckla butiksupplevelsen.

Kombinationen med en optimerad webb och ett oöverträffat butiksnät i hela landet har gett positiva resultat.

Nu delar Jakob Dahlner, e-handelsdirektör på Elon med sig av insikter från resan med att utveckla det integrerade erbjudandet.

”Vi verkar i en bransch som är enormt konkurrensutsatt och många av de insikter som vi fått under de senaste åren kan säkerligen hjälpa fler, säger Jakob Dahlner, e-handelsdirektör på Elon.

8 insikter för bättre integration
 1. Starkt varumärke motverkar minskad lojalitet
  Trenden med mindre lojala konsumenter har också slagit igenom i hemelektronikbranschen, vilket sätter ytterligare fokus på pris. Enligt Jakob Dahlner hjälper dock ett starkt varumärke när konsumenterna gör prisjämförelser och därför satsar Elon mycket på att utveckla just sitt varumärke.
 2. Satsa på innehåll
  Elon har under en längre tid satsat mycket på att producera relevant innehåll på elon.se. Innehållet är inte i första hand försäljningsbyggande utan syftar till att ge värde till konsumenter och bygga varumärke.
  ”Vi kombinerar vårt digitala magasin med relevanta artiklar på hemsidan och bredden på våra artiklar är enorm, där vi utgår från det som är viktigt för konsumenterna i vardagen. Vi har exempelvis länge legat etta i sökmotorerna på ”torkade apelsiner”, det breda anslaget till innehåll skapar trovärdighet och relevans”, säger Jakob Dahlner.
 3. Titta på social handel
  Social handel växer mycket och är viktig för att nå yngre målgrupper. Elon har gjort piloter med exempelvis liveshopping men tittar även på hur de kan ge värde i eftermarknaden, med exempelvis instruktionsvideos kring hur man rengör sin tvättmaskin och förlänger livslängden på produkterna. Butikerna arbetar också i högre utsträckning med sociala medier på lokal nivå snarare än lokala printannonser.
  ”Vi har en stark fördel i att vi har många engagerade och kunniga handlare och medarbetare ute i butik, likväl som i organisationen som stort, och vi jobbar nu med att förmedla den kunskapen på nya sätt i sociala medier,” säger Jakob Dahlner.
 4. Effektivt samspel
  Elons e-handel är viktig för att dra in besökare till butikerna, där företaget genom effektiv samordning mellan sajten och butiken ökat antalet kunder som först besöker hemsidan och sedan butiken. Det ger dels högre konvertering, dels ett högre snittvärde då kunder i butik handlar mer.
 5. Koll på hela kedjan
  I en allt mer konkurrensutsatt marknad är det viktigt för aktörer att erbjuda ett mervärde. Elon gör installationer i egen regi och erbjuder en rad olika tjänster under eget tak. På det sättet kan de följa med kunden hela vägen, till skillnad från konkurrenter. Framöver räknar Elon också med att kunna återanvända kundens gamla produkter för att nå ökad hållbarhet.
 6. Även större köp via mobilen
  Trots att större köp online, som exempelvis vitvaror, fortfarande oftast görs framför den stationära datorn ser Elon hur allt fler köp i den kategorin sker från mobilen. Därför har man satsat mycket på att erbjuda en enkel och överskådlig köpupplevelse i mobilen.
  ”Alla hem har numera inte en stationär dator hemma och i takt med att mer av våra liv går över till mobilen så känner sig konsumenter även trygga med att göra större köp via en mindre skärm, och det stöds också av att vi jobbat mycket med att ge en bra mobil köpupplevelse,” säger Jakob Dahlner.
 7. Skräddarsy butiksupplevelsen
  På elon.se arbetar man med smarta AI-lösningar som ger rekommendationer utifrån besökarnas preferenser. Näthandel likt detta har lärt konsumenter att förvänta sig att handlaren känner till deras preferenser och denna förväntan finns nu också när de kommer till butiker, samtidigt som de inte önskar dela personliga data i onödan.
  ”Det är en balansgång där kunden önskar att vi känner till deras preferenser samtidigt som de inte vill dela personliga data, men genom lokala butiker med lokalt förankrad personal känner vi många kunder och integrerar också data exempelvis från klubbmedlemskap i butiksupplevelsen,” säger Jakob Dahlner.
 8. 8 insikter bakom Elons integrerade erbjudande

  Jakob Dahlner

  Utgår från kunden, inte produkterna
  Elon har jobbat hårt med att skapa rumsinspiration både i butik och på nätet. Det utgår från vad kunden vill göra, snarare än vilka produkter som finns. På samma sätt kan kunden fritt välja leveransform och kombinera e-handel och butik utifrån eget tycke.
  ”Tiden är förbi när det gällde att ställa upp ett antal kylskåp på rad och lite kartonger bredvid, våra kunder vill att vi inspirerar till vad som är möjligt och sen ger produktråd snarare än tvärtom,” säger Jakob Dahlner.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar