60% av befolkningen använder smarta TV-apparater, men gör inget för att skydda dem
En ny undersökning av den ledande VPN-leverantören NordVPN visar att nästan 60 % av befolkningen har smarta TV-apparater i sina hem.
Men nästan 1 av 4 gör ingenting för att skydda dem.
2019 släppte FBI en varning om att smarta TV-apparater kan göra användare sårbara för övervakning och attacker från cyberkriminella. Sedan dess har användarsäkerhetstekniken blivit mer avancerad, men internetanslutna enheter är fortfarande sårbara.
“Som alla enheter som regelbundet ansluter till internet, samlar smarta TV-apparater in mycket privat data, vilket leder till en mängd olika integritets- och säkerhetsproblem. Men till skillnad från andra smarta enheter kan de inte utrustas med den senaste mjukvaran för cybersäkerhet (exempelvis antivirusprogram), och det gör dem ännu mer sårbara för cyberbrott”, kommenterar Daniel Markuson, expert på digital säkerhet hos NordVPN.
Vad borde vi vara oroliga för?
Med smarta TV-apparater är möjligheten att någon faktiskt tittar eller lyssnar på användare mycket högre än med en traditionell TV. Hackare kan komma åt en smart TV-apparats kamera och mikrofon genom skadlig programvara som de kan smyga in i användarens TV om den är ansluten till Wi-Fi. De kan använda bilder från sovrummet eller vardagsrummet för att utpressa användare och deras familjer efteråt. CIA skapade en gång i tiden skadlig programvara som denna för att lyssna på användare via Samsungs smarta TV-apparater. Om de kunde göra det, kan hackare också göra det.
Spårning är ett annat problem som användare behöver oroa sig för. Som alla smarta enheter använder smarta TV-apparater många olika typer av spårare. Tjänster som Netflix, Hulu eller HBO samlar in användarnas data och spårar deras streamingbeteende för att anpassa deras upplevelse på plattformarna. Problemet med detta är att du aldrig vet var din data hamnar, detta eftersom att data läcker från de stora företagen hela tiden. Ovan nämnda streamingtjänster är inga undantag från regeln.
Om en smart TV-apparat dessutom används för att surfa på webben, kan den även infekteras med olika virus. Precis som datorer drivs smarta TV-apparater av programvara, men de har inte samma starka antivirus- och brandväggssystem. När TV:n blir infekterad blir all webbhistorik, lösenord och annan privat data tillgängliga för hackare. Och de kommer inte att missa möjligheten att använda denna information i ransomware-attacker eller sälja den på Darknet.
Hur förbättrar man säkerheten på sin smarta TV?
“Du ska inte behöva välja mellan en bra smart-TV och stark säkerhet – det är möjligt att ha båda två samtidigt. Eftersom den globala smart-tv-marknaden nådde 202,1 miljarder dollar förra året, måste vi lära oss hur vi skyddar dessa enheter ordentligt”, säger Daniel Markuson från NordVPN och ger några tips om hur du kan förbättra säkerheten för din smarta TV.
- Använd starka lösenord. Om din TV regelbundet eller kontinuerligt är ansluten till internet, bör du se till att själva enheten – såväl som alla appar som är installerade på den – använder starka lösenord som är svåra att gissa. Ett bra lösenord är långt, komplext och slumpmässigt, med en blandning av siffror och bokstäver.
- Uppdatera alltid din TV:s programvara när en ny version blir tillgänglig. Experten säger att mjukvaruuppdateringar är avgörande för cybersäkerhet eftersom tillverkare gör sitt bästa för att åtgärda sårbarheter. Uppdateringar reparerar ofta säkerhetsbrister, fixar eller tar bort olika buggar, lägger till nya funktioner och förbättrar befintliga.
- Säkra din router. Tillsammans med alla andra IoT-enheter du kan ha, kommer din smarta TV förmodligen att ansluta till internet via en router i ditt hem. Se till att din router är så säker och skyddad som möjligt. Starka lösenord är naturligtvis viktiga, men du kan även aktivera en VPN för din router för att kryptera all data som färdas genom den.
- Ladda endast ned appar från officiella butiker. Installera inte några program och spel från inofficiella källor på din smarta TV. Se till att både appen och dess leverantör är pålitliga. Om en applikation dessutom ber om åtkomst till din data, kamera eller mikrofon som inte är nödvändig för dess funktion, bör du aldrig bevilja den.
- Stäng av din TV-kamera när den inte används. Oavsett om det är en inbyggd kamera eller en som är ansluten till TV:n via Wi-Fi, bör du stänga av den när du inte använder den. Om du inte kan stänga av kameran kan du istället täcka linsen med en tejpbit eller ett klistermärke.