Så förhöjer du TV-upplevelsen med hjälp av ljud
Hem PRODUKTNYHETER Så förhöjer du TV-upplevelsen med hjälp av ljud

Så förhöjer du TV-upplevelsen med hjälp av ljud

Publicerat av: Redaktionen

Höst och vinter är för många en säsong då hemmakvällar framför TV:n blir allt vanligare.

I veckan genomförde Samsung Nordic en annorlunda filmvisning i Stockholm.

Publiken fick ta på sig ögonbindlar och lyssna på en film, i syfte att lyfta ljudets betydelse för en bra filmupplevelse. Nu delar Samsung Nordic med sig av sina bästa tips för att förbättra TV-ljudet hemma som smälter in i inredningen.

En bra ljudupplevelse är minst lika viktig som bra bildkvalitet. Ljudet både skapar känslor och bidrar till förståelsen av händelseförloppet i filmer och serier. Det krävs musik, dialog och effekter för att tillsammans ge oss den särskilda, förhöjda upplevelse vi är ute efter.

– Det är nog många som drömmer om en riktigt förstklassig biokänsla i hemmet, men som kanske inte riktigt vet hur de ska gå till väga eller om den ens är möjligt. Vår filmvisning i Stockholm visade hur våra soundbars kan ge liknande tredimensionella upplevelse som bioljud. Det är fullt möjligt att med relativt enkla medel förbättra TV-ljudet hemma och få en mycket större filmupplevelse utan att placera stora tunga högtalare runt om i lägenheten, säger Magnus Nilsson Produktchef på Samsung.

Så skapar du biokänsla hemma med hjälp av ljud:

Samsung Nordics ljudexperter har satt ihop sina bästa tips för att förbättra upplevelsen av film hemma:

Så förhöjer du TV-upplevelsen med hjälp av ljudPlacera ljudet rätt:

Ljud är en av de enskilt viktigaste faktorerna för att skapa rätt biokänsla hemma. Ljudet sätter stämningen för handlingens alla tongivande delar. Här gör en soundbar stor skillnad. För att få den mest optimala effekten av en soundbar bör den vara riktad mot lyssnaren. Se även till att den placeras så högt upp som möjligt under TV:n Lyssnaren ska helst vara mellan 1,5 och 2 meter från soundbaren.

Rätt material gör skillnad:

Rummet bör innehålla en blandning av material som både absorberar och sprider ljud. Se bland annat till att rummet innehåller ljuddämpande textilier så som mattor på golvet och tjocka gardiner.

Välj gärna en modell med centerkanal: 

Centerkanalen är den högtalare som sitter i mitten på en soundbar. I det flesta fall är det i den här kanalen som dialogen hamnar. När man lyssnar på lägre volym, så kan soundbaren ändå hjälpa till med hörbarhet av tal och sång.

Bakhögtalare ger en tydligare surroundeffekt:

För att få ett omslutande ljud, är det klokt att välja en modell med separata bakhögtalare. De flesta modeller kan också kompletteras med bakhögtalare som tillbehör. Tänk på att inte placera dessa för nära lyssnaren, och helst så att ljudet verkligen kommer bakifrån.

Tänk 360 grader:

För att få bästa möjliga surroundljud kräver det att man tänker 360 grader. Det är en fördel med ett lågt reflekterande tak, och gärna ett någorlunda symmetriskt rum. Nästa steg mot ett ännu bättre ljud är att placera bas-absorbenter i hörnen. Dessa gör att basljudet inte studsar, vilket förbättrar ljudupplevelsen.

Relaterade Artiklar