Stjärnkocken: skippa det traditionella julbordet i år
Hem UNDERSÖKNING Stjärnkocken: skippa det traditionella julbordet i år

Stjärnkocken: skippa det traditionella julbordet i år

Publicerat av: Redaktionen

Svenska hushåll räknar med att spendera 2320 kr på julmat i år, men hela 16 procent av maten slängs efter firandet, till ett värde av nära 400 kronor.

Det visar en ny undersökning från HelloFresh.

Den hållbara stjärnkocken Paul Svensson delar sina bästa råd för att hjälpa svenskarna att ta kontroll över matsvinnet och kostnaderna i jul.

Stjärnkocken: skippa det traditionella julbordet i årBland annat uppmanas svenskarna att skippa julbordet och ge bort matlådor.

 En ny undersökning från HelloFresh och YouGov visar att svenska hushåll räknar med att spendera 2320 kr på julmat i år. Men all mat som inhandlas, äts inte upp under julfirandet. Var tredje (31%) svensk uppger att de slänger mat som blir över från julbordet. I genomsnitt hamnar 16 procent av den inhandlade julmaten i soptunnan, till en kostnad av 370 kr.

Skippa buffén för att sänka kostnaderna

Det kan vara värt att fundera över upplägget för årets julbord, att servera buffé ger nämligen både mer matsvinn och kostar mer än att servera enskilda rätter. Undersökningen visar att  hushåll som serverar buffé planerar att handla julmat för 2362 kronor. Hushåll som däremot lagar enskilda maträtter som serveras en och en till bordet, räknar istället med att spendera 500 kronor mindre, till en kostnad på 1928 kronor.

Förutom att kostnaderna är lägre, sparar hushållen som serverar enskilda maträtter en och en till bordet även på matsvinnet. Endast var fjärde (25%) hushåll som serverar enskilda rätter uppger att de slänger julmat, jämfört med var tredje (32%) som serverar julbord i form av buffé.

– Vi måste laga efter läge. Och läget nu är kritiskt både klimatmässigt och ekonomiskt. Det är därför dags att tänka över det traditionella julbordet. Det serveras otroligt stora mängder av onödig mat och i många fall maträtter som bara några få tycker om. Istället kan man lyxa till en julig trerättersmiddag och ändå sänka sina kostnader, säger Paul Svensson, stjärnkock och hållbarhetsförespråkare.

Viktigast av allt: Planering

 

Prisökningarna på mat under den senaste tiden verkar få svenskarna att göra förändringar i jul. Nära var tredje (28%) kommer försöka spara pengar genom att planera maträtterna och mängden mat bättre, till skillnad från var femte (20%) under förra årets jul. Enligt Paul Svensson är planeringen det viktigaste när det kommer att minska sitt matsvinn och dra ner på kostnader.

– Det viktigaste av allt är planering och beräkning av portioner inför julen. Men släng inte din inköpslista efter att du har handlat, för du är faktiskt inte klar där. Spara istället inköpslistan för att ta en titt på den efter jul för att se vad du kan minska till nästa firande. Det är ett enkelt sätt att bli mer medveten om sitt konsumtionsmönster, säger Paul Svensson.

Stjärnkocken: skippa det traditionella julbordet i år

Rester är alltid förberedelse för nästa måltid

Den största anledningen till att julmaten slängs är att hushållen inte hinner äta upp all mat (42%). Vidare tröttnar var fjärde (25%) svensk på julmat och längtar efter andra typer av maträtter. Men att maten slängs på grund av dessa anledningar går att undvika, Julskinkan som är den stora favoriten på julbordet men också maträtten som lämnar mest rester* går att använda i många olika typer av maträtter som pasta, gratänger eller grytor, även efter jul. Du kan också strimla resterna och använda som topping till nyårsdagens pizza.

Årets julklapp – matlådan

Vidare rekommenderar Paul Svensson att du ska agera snabbt när du inser att julmaten kommer lämna rester som du inte hinner äta upp. Gör matlådan till årets julklapp och skicka hem dina gäster med en doggy bag, fylld med de fantastiska smakerna från julfirandet. På så sätt tar du bättre hand om både miljön och skänker dina nära och kära något att se fram emot under mellandagarna. Det är en vinn-vinn-situation för alla inblandade.

Julen närmar sig med stormsteg och det är dags att involvera familjen för att hjälpas åt att få en svinngod jul. Vill du ha mer inspiration inför den svinngoda julen, upptäck det här.

Paul Svensson tips för en svinngod jul:
  • Skippa buffén för att sänka kostnaderna
  • Planering och släng inte inköpslistan
  • Gör något nytt av resterna
  • Ge bort en matlåda i jul

Relaterade Artiklar