Med sommarsemester följer ofta resor runt i Sverige och utomlands, och i semesterlunket har man sannolikt sanden mellan tårna istället för att vara på tårna.
Men brottslingar tar inte semester, därför råder Telia till några enkla försiktighetsåtgärder för att undvika bedrägerier och stöld.
Även om bluffsamtal har blivit betydligt färre tack vare Telias filter, är det fortfarande möjligt att bli lurad. Särskilt under semestertider när många firar med avkoppling och nöjen. Bedragare och tjuvar kan utnyttja distraktionen för att stjäla värdesaker som mobiltelefoner eller lura in semesterfirare till falska webbplatser, för att komma över känsliga uppgifter eller sälja produkter som aldrig kommer att levereras. Därför är det viktigt att vara fortsatt vaksam även under semestern.
Skydda dig mot bluff-SMS och mejl
Kriminella kan skicka bluff-SMS och mejl, där bedragare utger sig för att vara ett företag eller myndighet, med avsikten att du ska lämna ifrån dig olika typer av uppgifter, klicka på länkar, ladda ned appar eller ringa upp olika nummer. Utskicken är ofta kreativa och kan handla om vanligt förekommande saker i vardagen, som exempelvis obetalda fakturor eller en väntande leverans. Därför är det viktigt att inte ringa upp okända nummer, klicka på okända länkar eller ladda ned appar på någon annans uppmaning.
– Telia och Telias samarbetspartners begär aldrig att kunder ska lämna ifrån sig sina uppgifter via e-post eller sms. Tillsammans med branschen bekämpar Telia också sms-bedrägerier via ett nytt kortnummer: 7726. Dit kan alla enkelt vidarebefordra, och därmed rapportera, misstänkta SMS. Om det bekräftas vara bluff blockeras avsändaren, säger Simon Binder, säkerhetsexpert på Telia Cygate.
Skydda dig mot falska QR-koder
Det förekommer även bedrägeri genom användning av QR-koder, som leder till falska webbplatser eller webbplatser med skadlig programvara. Om någon är kreativ kan de skicka dig till en webbutik som liknar den du tror du ska besöka, så kontrollera webbadressen noggrant.
Skydda dig på öppna Wifi-nätverk
Om du ska på utlandssemester i sommar kan det vara frestande att logga in på osäkrade WiFi-nätverk istället för att köpa till surfpaket, som exempelvis Surf Abroad från Telia, som gäller utanför EU/EES. Men öppna, trådlösa nätverk har inget lösenord och är inte heller krypterade. Det innebär att informationen du skriver in på olika webbplatser ligger ute på en helt öppen kanal där bedragare kan snappa upp känsliga uppgifter som exempelvis lösenord utan att du märker det. Därmed kan ett gratis WiFi-nätverk bli en betydligt dyrare historia än att köpa till extra surf.
– Vid minsta osäkerhet, använd i den utsträckning det är möjligt mobilnätet om du måste dela känslig information. Behöver du trots allt använda publika WiFi-nätverk, se till att du har en bra och pålitlig VPN-tjänst som extra skydd, säger Simon Binder.
Skydda dina mobiltelefon
Tänk på mobilen som en plånbok. Den är i sig själv dyr, men det finns också potentiell skada i att obehöriga får tag på den. Därför bör den inte förvaras lättillgängligt för tjuvar, särskilt om du också har ett skal för kort och kanske pinkoder gömda i en ficka. Så ta till vana att skydda den på samma sätt som en plånbok eller ett bankkort. Skulle olyckan vara framme är det viktigt att du spärrar alla kort, inklusive SIM-kortet, så snabbt som möjligt samt polisanmäler stölden.
Här hittar du checklista med fler tips för din digitala säkerhet.