Svenskar använder i störst utsträckning internet på offentliga platser
Hem UNDERSÖKNING Ny undersökning: Svenskar använder i störst utsträckning internet på offentliga platser

Ny undersökning: Svenskar använder i störst utsträckning internet på offentliga platser

Publicerat av: Redaktionen

NordVPN, ett ledande cybersäkerhetsföretag, har i en undersökning frågat användare i tio länder om och hur de använder internet på offentliga platser.

Bland drygt 1 000 tillfrågade svenskar uppger endast 8,5 procent att de inte använder internet på platser utanför hemmet och jobbet, vilket är den klart lägsta siffran bland samtliga tillfrågade länder.

På andra plats är Nederländerna med 14 procent och på tredje Italien med 14,5 procent.

På sista plats är Tyskland där hela 25,4 procent – tre gånger fler än i Sverige – uppger att de inte använder internet på offentliga platser.

Samtidigt är svenskar bäst i klassen vad gäller att använda sin mobila uppkoppling för åtkomst till internet. Hela 82,9 procent kopplar upp sig på det viset, vilket kan jämföras med Nederländernas 72,9 procent, Italiens 74,7 procent och Tysklands 62,5 procent. När det kommer till att koppla upp sig på publika Wifi uppger 38,3 procent av svenskar att de gör detta – något färre än 39,2 procent i Nederländerna men betydligt högre än Italiens 23,6 procent. Bland de tyskar som kopplar upp sig mot internet på offentliga platser uppger 36,5 procent att de använder publika Wifi.

Upplevt cyberhot i köpcentrum

När svenskar tillfrågas om var de tror cyberhoten är störst på offentliga platser uppger 55,1 procent köpcentrum, 53,8 procent offentliga evenemang, 40 procent flygplatser och 39,8 procent kollektivtrafik. Svenska internetanvändare känner sig betydligt säkrare när de surfar hemma och på jobbet; här är siffrorna 9,4 respektive 9,1 procent.

”Internetanvändare bör utvärdera cybersäkerhetsriskerna överallt eftersom hotens omfattning varierar beroende på plats. Universitetet och kontor tenderar att satsa mer på cybersäkerhet, men det kanske inte alltid är fallet på kafeterior och köpcentrum,” säger Marijus Briedis, expert på cybersäkert och Chief Technology Officer på NordVPN

Svenskar litar mer på sig själva än teknik för cybersäkerhet

Undersökningen visar att svenskar förlitar sig mer på sitt eget internetbeteende än att med teknik skydda sig mot cybersäkerhetshot. Av de tillfrågade hävdar 41,8 procent att de undviker att ange eller ta del av känslig information när de är uppkopplade på publika Wifi. Samtidigt berättar 34 procent att de endast besöker säkra webbplatser, och 29,2 procent anger att de först kontrollerar att det offentliga Wifi-nätverket är legitimt innan de ansluter sig.

När det kommer till användning av verktyg för cybersäkerhet och integritet är siffrorna betydligt mer blygsamma, och Sverige ligger klart i botten. Endast 10,9 procent anger att de använder en VPN och 28,6 procent att de använder ett antivirus. Nederländerna är näst sämst på VPN-användande, men ändå är siffran för detta betydligt högre 16,7 procent och för antivirus handlar det om 39,2 procent.

Det är även intressant att titta demografiskt bland svenskar. VPN-användningen i åldrarna 18–54 år är 11,9–14,6 procent, medan den i åldrarna 55 år och uppåt ligger på 5,1–9,6 procent. Äldre litar i betydligt högre utsträckning på antivirus, där siffran är 41,8–42,3 procent i åldrarna 55 år och uppåt. I de yngre åldersspannen är sifforna för antivirus mellan 17,1 och 26,9 procent.

Svenskar använder i störst utsträckning internet på offentliga platser”Kunskap om cybersäkerhet är viktigt och det är bra att internetanvändare i regel undviker att ange eller ta del av känslig information, som bankkonton, klicka på popup-fönster och besöka suspekta webbplatser. Men den mänskliga faktorn är viktig för cybersäkerhet och även experter gör fel, så tekniska lösningar bör komplettera mänskliga ansträngningar för att minimera riskerna,” fortsätter Briedis.

Hur håller man sig säker på publika Wifi?

Det finns flera försiktighetsåtgärder för att hålla sig säker på publika Wifi. Marijus Briedis, expert på cybersäkerhet och Chief Technology Officer på NordVPN, rekommenderar följande:

  • Använd ett pålitligt antivirusprogram. Användare bör välja ett antivirusprogram med avancerat skydd mot skadlig kod, spionprogram och virus. Ett antivirusprogram upptäcker och neutraliserar skadliga hot innan de gör någon skada. NordVPN:s inbyggda funktion Threat Protection neutraliserar cyberhot, som exempelvis filer med skadlig kod eller skadliga webbplatser, innan de kan skada enheten.
  • Aktivera en brandvägg. En brandvägg skyddar systemet genom att övervaka nätverkets trafik och blockera misstänkta anslutningar. Användare bör se över säkerhetsinställningar och se till att datorns inbyggda brandvägg är igång.
  • Använd VPN för att vara säker på offentliga Wifi-nätverk. Offentliga Wifi-nätverk är mycket sårbara för hackning. Cyberbrottslingar riktar ofta in sig på människor på gratis hotspots och försöker smyga in skadlig kod i deras enheter. Användare bör alltid använda ett VPN för att säkra sin Wifi-anslutning och skydda mot oönskade snoopers.

 

 

Relaterade Artiklar