Ny rapport från F-Secure: Cyberhoten blir allt mer personliga
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Ny rapport från F-Secure: Cyberhoten blir nu allt mer personliga

Ny rapport från F-Secure: Cyberhoten blir nu allt mer personliga

Publicerat av: Redaktionen

En ny titt på cybersäkerhetslandskapet från F-Secure, globalt ledande inom cybersäkerhet, visar att vart än konsumenterna går kommer cyberbrottslingar att följa efter.

Det betyder att användare av massiva onlineplattformar som Netflix, Facebook och Steam bör vara beredda att möta bedrägerier och s.k. ’infostealers’, brottslingarnas främsta vapen just nu.

F-Secured skär igenom komplexiteten i cyberbrottslandskapet för att ge en inblick i de största hoten förra året och de risker konsumenter står inför nu. Guiden innehåller enkla steg för att tryggt göra favoritaktiviteter online och uppkopplade hem säkrare, tillsammans med förutsägelser om hoten som våra enheter och familjer kommer att möta härnäst.

“Cyberbrottslingar drar nytta av det faktum att vi spenderar så mycket av våra liv online. Och de vet att de kan komma åt oss på de onlinetjänster vi använder,” säger Laura Kankaala, chef för F-Secure Threat Intelligence. “De vill ha vår uppmärksamhet och lura oss att agera mot våra egna intressen genom att klicka på skadliga länkar eller ladda ner skadlig programvara. Så de spammar våra e-postkorgar, taggar oss i kommentarer på sociala medier eller skickar oss direktmeddelanden i spel- eller dejtingappar.”

F-Secures Threat Intelligence fann att den mest imiterade sociala medieplattformen som användes för att sprida nätfiskehot 2022 var Facebook, världens mest populära sociala nätverk, med 62%. Steam, den största distributionsplattformen för PC-spel, var den mest populära spelplattformen att förfalska med 37%.

Ny rapport från F-Secure: Cyberhoten blir allt mer personliga

Brottslingar har också allt mer använt Netflix, den mest populära videostreamingtjänsten i de flesta länder, som ett nätfiske-bete. Ofta spelar kriminella på konsumenternas beroende av tjänsten för underhållning. En vanlig bluff anspelar på att tjänsten kommer att stängas av eftersom en betalning nekades vilket kräver nya uppgifter där kriminella sedan kan tillskansa sig dessa och ta över kontot.

“Cyberattacker i allmänhet har blivit väldigt personliga,” säger Kankaala. “Och det är få saker som är så personligt som de uppgifter som säkrar våra mest intima digitala ögonblick.”

Infostealers rankas som det vanligaste hotet för Windows och utgör 69% av de 30 vanligaste attackerna, enligt F-Secures övervakning av vanliga hot. Ett av de mest populära exemplen på detta hot är RedLine Stealer, på grund av dess oemotståndliga affärsmodell. Denna anpassningsbara malware-as-service tillåter brottslingar att suga åt sig autentiseringsuppgifter som lagras i användarnas webbläsare. Brottslingar köper detta hot och paketerar sedan de stulna uppgifterna på samma plats – marknadsplatser på dark web.

Rapporten undersöker också hur kriminella tjänar på bedrägerier och skadlig programvara, ger en detaljerad kartläggning av nätfiskeattacker relaterade till Ukraina, samt analyserar den populära “Hi mom”-smishing-bluffen och attacker som specifikt riktar sig mot spelare. Dessutom ger rapporten insikter kring de oroande metoder bedragare använder för att göra internetanvändare till måltavlor online, genom människor de känner i det verkliga livet.

“I slutändan behöver vi alla cybersäkerhet i våra liv,” säger Laura Kankkala. “Eftersom det inte bara handlar om att undvika kriminella hackare, utan även om att ta kontroll över våra liv online, om att vara digitalt oberoende.”

Viktiga ämnen i F-Secured-guiden inkluderar:

  • Skadlig programvara och infostealers

En övergripande analys av de hot som konsumenterna med största sannolikhet kommer att möta.

  • Säkerhet och det smarta hemmet

En genomgång av utmaningar som konsumenter, hårdvarutillverkare och leverantörer av kommunikationstjänster står inför på grund av det ökande antalet anslutna enheter i hemmet.

  • Nätfiske efter nya offer

En spaning på de framväxande nätfisketrenderna för 2023, med fokus på de växande riskerna inom spel och sociala medier.

  • Cybersäkerhet blir personlig

En undersökning av cybersäkerhetsfrågor som uppstår genom att lägga till en digital dimension till relationer mellan människor.

  • Trender och förutsägelser

F-Secure-forskare, analytiker och hotjägare avslöjar vad de ser ligga i framkant inom cybersäkerhet.

Relaterade Artiklar