Enorma oljemolekyler möter kitschiga djuphavsborrar och poetiska panoreringar över raffinaderier.
Göteborgs konstmuseum presenterar den första separatutställningen i Sverige med den uppmärksammade kuwaitiska konstnären Monira Al Qadiri. Genom skulptur, video och installation utforskar hon kopplingar mellan oljeindustrin, identitet och kulturellt arv.
– Att presentera Monira Al Qadiri för en svensk publik är en viktig och efterlängtad händelse. Hon är en av de mest spännande konstnärerna på den internationella konstscenen idag och uppehåller sig vid frågor som är högst relevanta i samtiden. I sina verk gestaltar hon oljans paradoxala roll i vår värld – som en symbol för både ekonomisk tillväxt och miljömässig förstörelse, säger Johan Sjöström, intendent vid Göteborgs konstmuseum och curator för utställningen.
Färgsprakande verk och futuristiska former
Monira Al Qadiri föddes 1983 i Senegal, är uppvuxen i Kuwait och idag bosatt i Berlin. Utställningen Burning Desire på Göteborgs konstmuseum rymmer sju betydelsefulla verk från de senaste åren, med tonvikt på skulptur. Bredvid färgglada oljeborrar och uppförstorade oljemolekyler i plast, visas video och installationer av polyestertyg och tvål. I utställningen visas också ett nytt, uppblåsbart skulpturverk av galon, som möter publik för första gången.
– Flera av skulpturerna är roliga och kitschiga. De påminner om färgglada fidget toys för barn, men föreställer föremål som förstör planeten. En grundtanke i verken är att nästan allt vi omger oss med, från plastföremål till rengöringsprodukter och kläderna på våra kroppar, kommer ur oljan. Den är en välsignelse, men har också lett till krig, konflikter och rovdrift på naturresurser, säger Johan Sjöström.
– I utställningen samlas flera olika projekt, som på olika vis bearbetar hur oljan skapar brottytor i mänskliga samhällen, i kultur och teknikhistoria. Något jag arbetat med länge är också havet, sedd som en dramatisk, föränderlig och oförutsägbar livsmiljö. I en ny serie skulpturer utgår jag från det giftiga nässeldjuret Portugisisk örlogsman (Man of War) vars överlevnad beror på dess förmåga att absorbera och sammansmälta med andra organismer, säger Monira Al Qadiri.
Bjuder in till dialog om oljans historia och framtid
Ett centralt verk i utställningen är också videoinstallationen ”Crude Eye” som utforskar oljans kulturella betydelse, utifrån ett personligt barndomsminne av ett oljeraffinaderi i Kuwait. Med hjälp av långsamma, poetiska kameraåkningar och ett raffinaderi i miniatyr, skapar Al Quadiri en meditativ resa som uppmuntrar till reflektion över människans beroende och konsumtion av fossila bränslen.
– Det känns stort och betydelsefullt att få presentera Monira Al Qadiri i Sverige. Hennes verk fångar betraktarens uppmärksamhet med ett formspråk som påminner om popkonst, men verken gör det tydligt att oljeindustrin och dess konsekvenser berör oss alla. Med Monira Al Qadiri öppnar vi för en bredare dialog om oljans historia och framtid – inte bara i Mellanöstern utan också i Norden och resten av världen, säger Patrik Steorn, museichef på Göteborgs konstmuseum.
Om Monira Al Qadiri
Monira Al Qadiri (född 1983 i Senegal) är en konstnär med rötter i Kuwait. Hon är utbildad i Tokyo och bosatt i Berlin. Hennes verk rör sig mellan science fiction och historia och refererar ofta till oljeindustrins visuella och kulturella arv, särskilt i Gulfregionen. Al Qadiri har ställt ut internationellt på framstående institutioner och biennaler, och hennes konst belyser hur naturresurser formar både samhällen och mänskliga berättelser.
Monira Al Qadiri, Burning Desire, visas 10 maj–9 november 2025 på Göteborgs konstmuseum
PRESSVISNING
Torsdagen den 8 maj kl. 11.00, Göteborgs konstmuseum. Mer information och inbjudan till pressvisning kommer. Fler pressbilder publiceras i anslutning till pressvisning.
VERNISSAGE
Vernissage med invigningstal lördagen den 10 maj.