AI, avatarer, och orakel: CFHILL presenterar soloutställning med Ann Lislegaard i Animoid
CFHILL presenterar stolt nya verk av professor Ann Lislegaard i soloutställningen Animoid.
Lislegaard, en av vår tids största digitala konstnärer, arbetar med en rad olika teknologier bestående av algoritm-baserade aluminiumskulpturer, AI-genererade porträtt, animationer och LED hologram.
Centralt och fysiskt påtagligt i Animoid är två verk: det första är den besynnerligt dimensionerade The Avatar i aluminium, föreställande en hjort, som skapats med hjälp av algoritmen Voronoi, uppkallad efter en känd matematiker. Det andra är animeringen Oracles, Owls…Some Animals Never Sleep, som på en skärm av 2,5×1,5m visar en monolog, eller kanske rollspel, av analogt sprakande ljud och röster.
Utställningen Aminoid innefattar även en etsning vid samma namn, föreställande Lislegaards berömda ugglor, och är det första verket som CFHILL och Lislegaard gör i samarbete med Borsch Editions, en av världens ledande producenter och utgivare av fotogravyr och etsningar.
”Ann är inte bara en konstnär, utan en samtida filosof som tar oss med på en resa genom gamla myter, idévärldar och science fiction. Hon ställer fundamentala frågor om vår existens och vårt förhållande till den snabbt föränderliga teknologiska världen”, säger Michael Storåkers, grundare av CFHILL.
I en värld av klimatförändringar och utrotning av djurarter, skapar Lislegaard ett kraftfullt uttryck genom vilket vi kan uppleva och kritiskt ifrågasätta vår värld, men också hitta alternativa öden och förhållningssätt. I gränslandet mellan det levande och icke-levande, det mänskliga och icke-mänskliga, leker hon med människans normativa perspektiv.
Med inspiration från kultfilmen Blade Runner av science fiction-författaren Philip K. Dick, och en djupgående reflektion över framtiden, utmanar hon oss att se över människans förhållande till världen och dess förändringar, samtidigt som hon visar hur konst och teknologi kan skapa imaginära utrymmen där vi kan begrunda våra bekymmer och tillåts dela dem med varandra.
I holograminstallationer, datagenererade bilder och djuranimationer, tar hon med sig den mest fundamentala frågan och ställer den vid sin utsiktspost, vänd mot universum: när snart allt kan bytas ut på våra kroppar, när avatarer kan utvecklas och känna känslor, när robotar är mer intelligenta och kreativa än vi, vad är det då som gör oss till människor?
Paulina Sokolow, Konsthistoriker
Animoid öppnar den 29 November och pågår fram till 5 januari på CFHILL, Västra Trädgårdsgatan 9
Specialvisning tillsammans med konstnären kan bokas i samband med utställningen.