Ny data avslöjar en trendvändning vad gäller antalet besökare i fjällen under påskdagarna.
Enligt Telias analys om rörelsemönster ökade antalet påskfirare i de tre största skidortsregionerna i Sverige jämfört med föregående år.
Störst ökning var det i Sälen, med mer än 10 procent jämfört med påsken 2022.
Det ekonomiska läget är fortsatt tufft för många svenska konsumenter och Telias anonymiserade rörelsedata kunde under sportlovet visa ett avhållsamt mönster vad gällde resor till fjällen. Efter en ny analys under påskhelgen i de tre största skidortsregionerna Åre, Sälen och Härjedalen syns nu en vändning. Antalet påskfirare på plats från skärtorsdagen till annandag påsk, ökade jämfört med förra året.
I Malung-Sälen ökade antalet personer med 11 procent jämfört med påsken 2022. Härjedalen ökade med nio procent, medan ökningen i Åre låg på fyra procent. Samtidigt minskade aktiviteten i andra delar av Sverige. Sex procent färre spenderade sin påsk på Gotland, till exempel, jämfört med påsken 2022.
– Det verkar som att fjällaktiviteter lockat under påsken 2023 och skidorterna har haft mer folk på plats än under påsken 2022. Det kan naturligtvis ha flera olika anledningar så som hur tidigt eller sent påsken ligger eller bättre väder, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde dataanalys på Telia.
Telia har analyserat ett antal populära orter runt om i landet baserat på förändringen av aktivitet under påskdagarna, alltså hur många som befann sig inom ett visst område under en viss period, i det här fallet från skärtorsdagen den 6 april till annandag påsk den 10 april, jämfört med samma helgdagar 2022.
Urval: Så mycket ökade eller minskade antalet personer i påsk (i procent 2023 jämfört med 2022):
Sälen +11
Härjedalen +9
Åre +4
Göteborg -1
Malmö -4
Värmdö -5
Lysekil -5
Gotland -6