Trendigt med hembjudning: Från drinkkvällar till våffelmys
Hem BETALLÖSNINGARKLARNA Trendigt med hembjudning: Från drinkkvällar till våffelmys

Trendigt med hembjudning: Från drinkkvällar till våffelmys

Publicerat av: Redaktionen

Klarna, den AI-drivna globala betalningsleverantören och shoppingassistenten, har identifierat nya konsumenttrender i sin årliga rapport “The Checkout”, som bygger på data kring produkter som ofta hamnat i svenskarnas varukorgar det gångna året.

En sådan trend är “Host with the Most” som handlar om det ökade intresset för att bjuda hem vänner och familj på olika tillställningar, där det blivit populärt med produkter som sätter lite extra guldkant på tillvaron.

Trendigt med hembjudning: Från drinkkvällar till våffelmys

Karin Haglund, Klarnas expert på konsumentbeteende

Detta kan innefatta allt från dukningsdetaljer och drinktillbehör till hemmabio-utrustning.

– Ökade kostnader gör att många har mindre att spendera på dyra nöjes- och utekvällar. Då blir det naturligt att hitta andra sätt att skapa minnesvärda sociala upplevelser inom budget, vilket många nu gör genom att bjuda hem vänner och familj till såväl hemmabio som drinkkvällar eller varför inte våffelfika lagom till våffeldagen, säger Karin Haglund, Klarnas expert på konsumentbeteende.

Bjudning efter säsong

Klarnas rapport visar hur metoder för att imponera på gästerna varierar efter säsong. På våren, kring examen och bröllop, drevs trenden av att sådan som champagneglas (+160%) och flasköppnare (+121%) köptes i ökad utsträckning (maj 2023 jmf med jan 2023). Till sommaren bjöds gästerna hem på drinkar när ishinkar (+115% i juli 2023) och sugrör i glas (+375% i augusti) trendade. Närmare hösten förflyttades fokus till mys och filmkvällar med trendande produkter som eterisk olja (+184% i augusti), fairy lights (+105% i augusti) och smart frame-TV (+173% i september).

Populärt med våffelbjudning

Högtider och temadagar är också tillfälle att bjuda hem gäster. Måndag den 25 mars väntar våffeldagen, och då passar många på att uppdatera sin utrustning. Siffror från Klarnas prisjämförelseverktyg visar att intresset för våffeljärn ökade med hela 176 procent i mars 2023 jämfört med början av samma år (baserat på antalet klick). I år kan den som vill lyfta våffelnivån även glädja sig åt bättre priser. I början av året hade snittpriset på våffeljärn gått ner nio procent jämfört med samma tid 2023.

– Det går att spara in mycket på dina köp genom att använda ett prisjämförelseverktyg likt det i Klarna-appen, och sätta upp bevakningar för att slå till vid rätt tillfälle. Till exempel har vi nyligen sett hur glassmaskiner, högtalarsystem och karaokeutrustning sjunkit i pris*, vilket är givna stämningshöjare när du har gäster, säger Karin Haglund.

*Data från Klarnas prisjämförelseverktyg, februari 2024 jämfört med januari 2024.

Tio trendande “Host with the Most”-produkter i Sverige

(under specifika månader 2023 jämfört med januari samma år).

  • Flasköppnare (+121 % i maj)
  • Champagneglas (+160% i maj)
  • Korkskruv (+41% i maj)
  • Essentiella oljor (184% i augusti)
  • Sugrör i glas (+375% i augusti)
  • Ishink (+115 i juli)
  • Långa ljus (+89% i maj)
  • Minikyl (+97% i juni)
  • Smart Frame-TV (+173% i augusti)
  • Fairy lights (+105% i augusti)

(Baserat på Klarnas shoppingdata för 2023).

Relaterade Artiklar