Telenor stoppar tv-pirater miljontals gånger varje månad
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Telenor stoppar tv-pirater miljontals gånger varje månad

Telenor stoppar tv-pirater miljontals gånger varje månad

Publicerat av: Redaktionen

Varje månad stoppar Telenor Sverige över 10 miljoner försök till tv-kapning, dvs att illegala aktörer försöker komma över innehåll i Telenors utbud för att sälja vidare i otillåtna streamingtjänster, även kallat IPTV.

Illegala streamingtjänster är ett allt större problem i Sverige och det finns över 1500 webbsidor som säljer tjänsterna till den svenska marknaden.

Telenor stoppar tv-pirater miljontals gånger varje månad

Hanna Idstam, tv-chef på Telenor Sverige

Enligt Skatteverket omsätter den illegala verksamheten i dag 550 miljoner kronor och vinsterna går vidare till organiserad brottslighet.

– Vi gör allt vi kan för att förhindra att de illegala aktörerna kommer åt och säljer vidare innehåll från Telenor. Målet är så klart att inte en enda sekund ska kunna säljas vidare, både för våra kunders och vår verksamhets skull men också för att det är vårt ansvar att hjälpa till att förhindra kriminell verksamhet, säger Hanna Idstam, tv-chef på Telenor Sverige.

Telenor Sverige arbetar tillsammans med Agile Content för att applicera en kombination av olika säkerhetsspärrar och ökad insyn i sina system. I och med det har de lyckats öka mängden stoppade intrångsförsök. Säkerhetsspärrarna är även effektiva mot spoofing, dvs att de kriminella försöker kopiera befintliga kunders IP-adresser och inloggningsuppgifter.

– Vi testar och utvecklar våra plattformar vartefter, både för att öka kvalitet och kapacitet, och för en bättre säkerhet. Ju mer vi kan hålla piraterna borta från våra system, ju bättre prestanda kan vi ha och vi har möjlighet att fortsätta förhandla om bra innehåll som kan tillgängliggöras för våra kunder, säger Hanna Idstam.

Telenor deltar i branschens samarbete för att förhindra illegal streamingverksamhet genom Nordic Content Protection, NPC.

Relaterade Artiklar