Svenskar håller mobilen nära – men barnen får vänta
Hem UNDERSÖKNING Ny undersökning: Svenskar håller mobilen nära – men barnen får vänta

Ny undersökning: Svenskar håller mobilen nära – men barnen får vänta

Publicerat av: Redaktionen

En ny undersökning från YouGov på uppdrag av Elon visar att många svenskar sällan släpper ifrån sig sin mobil och de flesta tycker 10–11 år är en bra ålder för barn att få sin första mobil.

Unga dominerar när det gäller användning av mobil betalning och styrning av hemmet medan de äldre är bäst på att sköta mobilen och hålla skärmen hel.

Nästan hälften av alla svenskar, 48 procent, har mobilen inom en armlängds avstånd mer än 75 procent av dygnet.

Siffran är ännu högre bland de yngre, med 55 procent av 18–29-åringar och 57 procent av 30–39-åringar.

Mobilen har för många blivit viktigare än både plånbok och nycklar, eller kanske till och med ersatt just dessa och därför håller många den nära sig dygnet runt,” säger Christer Palmgren, Försäljningsdirektör Consumer Electronics på Elon.

Då ger vi mobil till barnen

Trots att många själv gärna har mobilen på armslängds avstånd mest hela tiden, är man mer försiktig när det gäller barnen. Endast 3 procent tycker att barn bör få sin första mobiltelefon när de är 4–5 år, medan 14 procent anser att en bra ålder är 6–7 år. Fler, 25 procent, tycker dock att 8–9 år är en lämplig ålder, medan 32 procent anser att 10–11 är bäst. En mindre del, 15 procent, tycker föräldrarna ska vänta tills barnen är 12–13 år.

”Rapporterna duggar tätt i media om risker med att låta små barn få för mycket skärmtid och undersökningen visar att många gärna väntar lite innan man ger barn dess första mobil,” säger Christer Palmgren på Elon.

Tuff behandling

Undersökningen visar att en hel del svenskar utsätter sina mobiltelefoner för tuff behandling, 14 procent tappar mobilen i golvet minst en gång i veckan. Mobiler är mest benägna att falla ur fingrarna på svenskar mellan 30–39 år, där 22 procent tappar den minst en gång i veckan.

Svenskar håller mobilen nära – men barnen får väntaMed tanke på detta är det inte oväntat att 16 procent går runt med en mobil som har en sprucken skärm. Allra vanligast är det i åldrarna 18–29 år, där nästan var tredje, 30 procent, går runt med spruckna skärmar, att jämföras med endast 7 procent av svenskar över 60 år.

”Förhoppningsvis blir skärmarna i våra mobiler mer tåliga framöver,” säger Christer Palmgren på Elon. ”En produktförsäkring kan såklart vara bra att ha av många orsaker, inte minst när det gäller en produkt som ofta hanteras lite tufft.”

Unga styr med mobilen

Fler än var tredje svensk, 35 procent, använder något system för mobila betalningar, exempelvis Google Wallet eller Apple Pay. Det skiljer sig åt mellan åldersgrupper, där 60 procent av unga mellan 18-29 år använder mobila betalningar, att jämföras med 17 procent av de som är över 60 år. När det gäller smarta hem, så använder 19 procent av svenskarna mobilen för att styra belysningen, 16 procent styr ljudanläggningen och 5 procent vitvarorna. Även här finns en ökad frekvens hos yngre.

När det gäller att hålla igång sina mobiltelefoner så laddar 6 av 10 svenskar mobilen en gång per dag, medan 22 procent laddar den flera gånger om dagen. Även om 10 procent laddar trådlöst eller växlar, så sker 9 av 10 laddningar fortfarande bara med sladd.

Relaterade Artiklar