Mer streaming, fler tjänster per hushåll och ett ökat antal anslutningar har gjort att trafikmängden i nätet ökat betydligt i sedan fibern först byggdes.
Det påverkar trafiken i nätet på samma sätt som på bilvägar – det blir lätt trångt och det drar ned hastigheten, speciellt i rusningstrafik.
Danderyd, Täby, Vallentuna, Upplands Väsby, Nacka, Salem, Strängnäs och Eskilstuna har gemensamt att de är områden som var tidigt ute att ansluta sig till fiber. Den kraftiga tillväxten i antal anslutningar, ett ökat användande och att kunder byter till snabbare tjänster driver behovet av kapacitet i en allt snabbare takt. I vissa områden kan det under en tid ha upplevts som att nätet har varit segt, speciellt i rusningstrafik. Men det är ett minne blott nu.
Sedan november 2022 har Open Infra genomfört en omfattande omläggning av trafik. Vi har investerat och driftsatt ny central utrustning som hanterar trafiken på ett mycket smidigare och smartare sätt. Vi har ökat kapaciteten upp till 100 Gbit/s och har byggt ut redundansen i nätet.
Med dessa åtgärder kan vi nu som ett av de första fibernäten i Sverige erbjuda multigig-tjänster till alla slutkunder i Open Infras nät. Vi börjar med att rulla ut dessa tjänster i Mälardalen och kommer under 2023 att rulla ut multigig erbjudanden tillsammans med våra internetleverantörer i hela Sverige
– Det ska inte spela någon roll om du är gamer på proffsnivå eller bara vill ladda ner en film. Fibernätet ska inte ha några begränsningar och möjligheterna ska vara oändliga. Jag är därför stolt över att som en av de första fiberägarna i Sverige kunna erbjuda multigig-tjänster med betydligt högre hastighet än vad vi erbjudit tidigare, säger Mauritz Ek, CTO på Open Infra.
Små som stora åtgärder och investeringar har gett resultat. Antalet nätrelaterade felanmälningar har minskat kraftigt som ett resultat av de genomförda åtgärderna.