Checklistan till en sundare ekonomi
Hem BETALLÖSNINGAR Här kommer checklistan till en sundare ekonomi

Här kommer checklistan till en sundare ekonomi

Publicerat av: Redaktionen

Som kundansvarig på Sergel Kredittjänster informeras jag om skuldsättning varje dag.

Därför vet jag hur viktigt det är att ha kunskap om grundläggande ekonomi.

Det är däremot många människor som upplever ekonomi som något krångligt och svårt. Med den här checklistan hoppas jag kunna hjälpa dig till en sundare ekonomi.

1. Lägg in räkningen direkt och slipp förseningsavgifter. Ett enkelt köp blir snabbt dyrt om man är sen med betalningen.

Det är lätt att glömma bort fakturor som behöver betalas när livet kommer emellan, med stressiga dagar och mycket annat som tar upp både tankar och tid. Genom att se över kommande utgifter i god tid och förbereda betalningar direkt gör du dig själv en tjänst. Då behöver du aldrig stressa kring förfallodatum och du slipper extra avgifter vid sen betalning. Du kan lägga upp betalningar på autogiro, skriva påminnelser till dig själv eller sätta larm på mobilen om det finns en risk att du glömmer bort kommande räkningar, då underlättar du för dig själv i det långa loppet.

Glöm inte – även om du har autogiro måste du se till att det finns täckning på kontot. Det kan vara så att betalningen inte syns på kontot i förväg, så glöm inte bort att hålla koll. Kanske är det den sista i varje månad som dragningen ska ske, skriv ned datumet i så fall.

2. Glöm inte bort att avsluta tjänster och abonnemang som du inte använder.

Det är lätt att sitta med en handfull olika abonnemang och tjänster utan att tänka på det. Ett bra tips är att se över och pausa de tjänster du inte använder i nuläget för att endast ha kvar den du använder mest för stunden. När du sedan tröttnat på den kan du pausa och öppna nästa.

Vill du ha tillgång till flera olika streamingtjänster samtidigt kan du dela konton med familj och vänner, genom att utbyta inloggningsuppgifter. När du byter tjänst mot tjänst får du snabbt ner kostnaden, samtidigt som du har möjlighet att välja och vraka mellan olika plattformar. Har du inte möjlighet att dela så bör du definitivt pausa och fokusera på en, max två tjänster åt gången. Det gäller att ha tankesättet ”många bäckar små”, även om du tycker att det är en förhållandevis liten kostnad per tjänst.

Ytterligare ett tips är att se över mobilabonnemang och hålla ögonen öppna för olika erbjudanden under året, när det är till exempel Black Friday. Att jämföra olika erbjudanden är ett enkelt sätt att få ner kostnader.

3. Vissa företag tar så mycket som 100 kronor i fakturaavgift. Betala med e-faktura eller autogiro i stället. Det är bra för ekonomin och miljön.

Det är inte nog med att du har en faktura att betala, så ska du ska även betala för att få fakturan postad. Vem vill inte slippa den avgiften? En administrativ avgift tillkommer alltid när du får hem en pappersfaktura på posten. Samtidigt har människor oftast telefonen väldigt lättillgänglig. I telefonen kan du snabbt betala och samtidigt slippa onödiga extrakostnader, om du väljer att få fakturan digitalt i stället.

Återigen, när du väljer e-faktura och autogiro, håll koll på när pengarna dras för att vara säker på att det finns pengar på kontot. Annars tillkommer ändå en påminnelseavgift så småningom.

4. Gör en enkel budget. Det finns en mängd olika appar som är lättanvända och är gratis.

Det bästa sättet att börja på för att ta fram en budget är att se över din inkomst och därefter stapla upp vad du har för fasta respektive rörliga kostnader. Det hjälper dig att enkelt kunna överblicka vad som behöver betalas, hur mycket som måste betalas och så ser du vad du har över. När du får in din inkomst, se då till att alltid betala dig själv först, där du lägger undan lite pengar till ett sparande, på ett ISK konto eller ett konto med ränta så att pengarna också har möjlighet att växa.

Det du har över efter att du har betalat dig själv och dina räkningar är det du bör förhålla dig till tills nästa inkomst finns på kontot. Genom att bli mer ekonomiskt medveten kan du enkelt följa förändringar från månad till månad. Med tiden blir det lättare att veta vilka kommande kostnader du behöver ta höjd för, med ökade utgifter inför jul, födelsedagar eller dylikt, vilket i förlängningen gör det enklare att ta ekonomiskt sunda beslut och planera i god tid.

Checklistan till en sundare ekonomi

Adissa Asmar på Sergel

5. Spara till en liten buffert. Om du kan, sätt upp automatiska överföringar varje månad.

Det viktigaste är att du börjar spara i god tid, då kan ett litet månadssparande växa över tid. Det behöver inte vara stora summor du lägger undan. Ett buffertsparande är något du gör för dig själv. I stället för att se det som en kostnad, försök se det som något positivt du gör för dig själv. När oväntade utgifter väl kommer har du redan pengar sparade.

6. Se över och prioritera dina småkostnader. En kaffe eller lunch på stan varje dag blir fort stora pengar.

En kopp kaffe som du bryggt hemma smakar precis lika gott som den du kan köpa på stan. Du bör självklart unna dig men vill du spara mer pengar så är dessa utgifter bra att börja skära ned på.

7. Köp inte på kredit om du kan undvika det.

Ibland måste man köpa en vara eller tjänst på kredit eftersom det kan uppstå oväntade utgifter som man inte har budgeterat för. Kanske har tvättmaskinen gått sönder eller mobilen pajat. Därför behöver det inte alltid vara något negativt med kreditköp. Om du handlar på kredit, försök då spara undan pengar direkt och lägg in köpet för kommande betalning så fort som möjligt. Kreditköp blir dåligt först när du inte kan betala tillbaka för pengarna du lånat.

8. Köp inte första bästa utan jämför alltid priser. Med lite research kan du spara mycket pengar.

Det finns många bra sidor du kan använda dig av för att jämföra priser på produkter och tjänster. Med hjälp av dessa blir det enkelt att veta vart du kan spara in mest pengar. Även om du hittar en produkt eller tjänst till ett bra pris, försök att inte stress-köpa. Sov på saken så blir det enklare att ta ett välgrundat beslut.

9. Se över dina lån och krediter. Samla allt på ett ställe och förhandla om din ränta med banken.

Om du har flera konsumentlån på olika ställen kan det vara fördelaktigt att samla dina lån beroende på vad för ränta och villkor du kan få av att slå ihop dem. Samtidigt blir det lättare att överblicka och hantera om det är ett enda lån. Ett stående råd är att alltid se över sina alternativ rörande allt som påverkar ekonomin, oavsett om det gäller lån, abonnemang eller andra tjänster.

Däremot är det viktigt att vara medveten om att samlandet av lån kan ge en minskad månadskostnad mot förlängd amorteringstid samtidigt som man skjuter återbetalningen och räntebördan på framtiden.

10. Om du har ekonomiska problem, sök rådgivning så snabbt som möjligt och försök få grepp om din ekonomiska situation.

Så fort något inte känns rätt och det blir svårt att ta beslut, sök då hjälp. Det finns mycket hjälp att få som dessutom är gratis, via poddar, på Youtube, från omgivningen eller via kommunens budget- och skuldrådgivning. Du ska inte känna någon skam i den situation du befinner dig i, använd det i stället som bränsle för att ta tag i problemet. Det finns ingen bättre känsla än att ta kontroll över situationen.

Samtidigt måste vi hjälpas åt i att få bort stigmat kring att prata ekonomi, vare sig det gäller att sakna ett aktivt sparande eller att sitta i skuld. Allt går att lösa med rätt medel och kunskap och det går att göra om och göra rätt för sig!

Dessa 10 tips är ett konkret exempel på vad Sergel gör för unga skuldsatta. Vi skickar automatiskt med tipsen i inkassokravet som går ut till målgruppen 18–25 år. Däremot vill jag hjälpa till i ett tidigare skede och dela tipsen innan du hamnar hos inkasso. We Care, som är vårt motto på Sergel, ska genomsyra allt vi gör. Är du intresserad av ytterligare information? Vi förser dig med användbara tips och råd.

Relaterade Artiklar