Svenska företag sämst på att använda verktyg som ger kontroll över IT-miljön
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Global rapport: Svenska företag sämst på att använda verktyg som ger kontroll över IT-miljön

Global rapport: Svenska företag sämst på att använda verktyg som ger kontroll över IT-miljön

Publicerat av: Redaktionen

En ny global IT-säkerhetsrapport lyfter fram det ökade behovet av att ha kontroll över den egna IT-miljön när företagens hybrid- och multicloud-miljöer blir alltmer komplexa.

I rapporten som omfattar 1 300 säkerhetschefer (CISO – Chief Information Security Officer) i 19 länder framgår också att svenska företag är sämst på att använda lösningar som ökar synligheten i organisationen och samlar all affärsdata på en enda plats.

 I rapporten som genomförts på uppdrag av Dynatrace framgår att komplexa molnlösningar utsätter organisationer för ökade risker. Bland annat säger fler än åtta av tio CISO:er (81 procent) att de kommer att se ett ökat utnyttjande av sårbarheter om de inte får systemutvecklare (DevSecOps) att arbeta mer effektivt. Rapporten belyser ett växande behov av både ”observability” och säkerhet för att bidra till datadriven automatisering. Det i sin tur gör det möjligt för utvecklings-, säkerhets- och IT-driftsteam att snabbare och säkrare leverera nya innovationer.

Få använder lösningar för gemensam synlighet

Bara var fjärde (24,6 procent) av CISO:erna uppger att de använder lösningar som ger utvecklings-, säkerhets- och IT-driftsteam tillgång till gemensam information på ett och samma ställe. I Sverige är siffran ännu lägre. Bara sex procent av svenskarna uppger att de använder en sådan lösning – det kan jämföras med Storbritannien som har flest användare, 41 procent.

  • Svenska företag sämst på att använda verktyg som ger kontroll över IT-miljönDe mjukvaror och molnbaserade lösningar som är grunden för digital innovation blir alltmer komplexa, och det blir allt svårare att snabbt identifiera, bedöma och prioritera insatser när nya sårbarheter dyker upp. Uppgiften är nu bortom mänsklig förmåga att hantera. Utvecklings-, säkerhets- och IT-team upptäcker också att de kontroller för sårbarhetshantering de har på plats inte längre är tillräckliga vilket utsätter deras företag för oacceptabla risker, säger Bernd Greifeneder, Chief Technology Officer på Dynatrace.

Fler resultat från studien (siffrorna visar totala antalet medverkande i alla länder):

  • Mer än två tredjedelar (68 procent) av CISO:er säger att sårbarhetshantering är svårare eftersom mjukvarorna och molnlösningarna blir alltmer
  • Endast 50 procent av CISO:erna är helt övertygade om att mjukvaran som levereras av utvecklingsteam har testats fullständigt för sårbarheter innan den togs i bruk i produktionsmiljöer.
  • 77 procent av CISO:erna säger att det är en betydande utmaning att prioritera sårbarheter eftersom de saknar information om risken dessa sårbarheter utgör för sin
  • 58 procent av sårbarhetsvarningarna som säkerhetsskannrar flaggar som ”kritiska” är inte viktiga i produktionen, vilket slösar bort värdefull utvecklingstid på att jaga falska positiva resultat.
  • I genomsnitt lägger varje medlem i utvecklings- och applikationssäkerhetsteam nästan en tredjedel (28 procent) av sin tid – eller 11 timmar varje vecka – på sårbarhetshanteringsuppgifter som kan
Kort om studien

Rapporten är baserad på en global undersökning av 1 300 CISO:er i stora organisationer med mer än 1 000 anställda och är genomförd av Coleman Parkes på uppdrag av Dynatrace i mars 2023. I undersökningen deltog 200 personer i USA, 100 vardera i Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Spanien, Italien, Norden, Mellanöstern, Australien och Indien, och 50 vardera i Singapore, Malaysia, Brasilien och Mexiko.

Ladda ner rapporten i sin helhet här»

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>