Jeansprodukter som ger ett andra liv
Hem PRODUKTNYHETER Gamla jeansprodukter som ger ett andra liv

Gamla jeansprodukter som ger ett andra liv

Publicerat av: Redaktionen

Gamla jeans som annars skulle ha slängts har fått ett andra liv i samarbetet mellan GRANIT och Skåne Stadsmissions varumärke REMAKE, som arbetar med att ta fram nya produkter av återvunnet material – samtidigt som de hjälper människor in på arbetsmarknaden.

Varje år produceras 5 miljarder jeans i världen. Jeans är ett av våra mest resurskrävande material, för att tillverka ett nytt par jeans går det åt ca 12,000 liter vatten, 1,5 kg kemikalier och 10 kg växthusgaser.

Genom samarbetet med REMAKE Skåne har gamla jeans som annars skulle ha slängts fått ett nytt liv. Skänkt denimtyg har tagits om hand om, lagats och sytts om till nya produkter i kollektionen GRANIT x REMAKE.

I REMAKE Skånes lokaler sitter personer som arbetstränar och syr produkterna. Ibtihal är en av dem. Efter en flykt från Irak ensam med tre barn hamnade Ibtihal i Sverige. Hon hade etablerat sig, återförenats med sin man och var mitt uppe i svenskastudier och validering av sina universitetspoäng när hon råkade ut för en trafikolycka. Rehabiliteringen tog tid och mynnade ut i en sjukskrivning. Genom en av kommunens förmedlare hamnade hon hos REMAKE i Skåne.

– Jag har alltid studerat, det gjorde både jag och mina systrar. Jag är utbildad lantmätare men har även gått många kurser, bland annat i sömnad. Jag mår bättre nu och känner att jag är på väg att gå vidare i livet. Nu hoppas jag på en anställning hos Malmö stad.

Genom samarbetet har REMAKE Skåne kunnat anställa 5 nya personer och tagit emot 30 nya personer i arbetsträning.

Den 23 februari 2023 släpps den tredje kollektionen i samarbetet. Kollektionen kommer att finnas till försäljning på www.granit.com/se samt i följande butiker:

  • GRANIT Hornstull, Långholmsgatan 36, 117 33 Stockholm
  • GRANIT Humlegården, Humlegårdsgatan 20, 114 46 Stockholm
  • GRANIT Götgatan, Götgatan 31, 116 21 Stockholm
  • GRANIT Göteborg, Vallgatan 19, 411 16 Göteborg
  • GRANIT Malmö, Södergatan 3, 211 34 Malmö

Jeansprodukter som ger ett andra livREMAKE Skåne är ett initiativ av Skåne Stadsmission som arbetar med att ta fram nya produkter av återvunnet material, samtidigt som de hjälper människor in på arbetsmarknaden.

I maj 2022 inledde GRANIT och Skåne Stadsmission sitt samarbete. Nu släpps den tredje kollektionen i samarbetet. Den cirkulära kollektionen består av handsydda produkter av gamla jeans som fått nytt liv. Ett unikt hantverk i liten upplaga.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar