Sand över snö för svenska resenärer – men internationellt intresse för vinterorter i Norden ökar
Hem TRENDER Sand över snö för svenska resenärer – men internationellt intresse för vinterorter i Norden ökar

Sand över snö för svenska resenärer – men internationellt intresse för vinterorter i Norden ökar

Publicerat av: Redaktionen

Sälen är den bästa svenska vinterorten – det uppger i alla fall nära en tredjedel av de svenska resenärerna i en undersökning gjord på uppdrag av hotell- och resesöksajten momondo.se*.

Men endast en liten andel av de svenska resenärerna uppger sig planera en skidresa i år.

Samtidigt visar data att det internationella intresset för flygresor till nordiska vinterorter ökar jämfört med föregående år.

Skidsäsongen är igång och inte minst i Norden finns flertalet destinationer som erbjuder gnistrande snölandskap och fartfyllda backar för den skidsugna resenären. Men det svenska intresset för skidresor framstår som relativt lågt i vinter, då endast 6 procent av de svenska resenärerna uppger att de planerar att åka på en skidresa i år. Samtidigt syns en ökning i svenska flygsökningar till en del europeiska städer nära vinterorter, såsom Stuttgart och Nice, jämfört med förra året, och en minskning i sökningar till många av de nordiska skidfavoriterna – till många av vilka priserna också ökat mer jämfört med föregående år.

– 2024 är det sand över snö som gäller för de svenska resenärerna, med fler än hälften (53 procent) som uppger att de planerar att åka på strandsemester och destinationer som Malaga, Dubai och Phuket ligger i topp över mest sökta destinationer, medan en skidresa ligger längre ned i prioriteringen denna säsong**. En anledning till detta kan vara de relativt höga kostnaderna för skidresor utomlands, sett till alla kostnader som tillkommer såsom flyg, hyra utrustning eller transport och liftkort, säger Per Christiansen, reseexpert på momondo och fortsätter:

– Nedprioriteringen av denna dyrare typ av resa kan vara en indikation på hur svenska resenärer prioriterar sina semestrar under en period av inflation och en svag krona. Samtidigt kan närheten till skidåkning på flera håll i landet innebära att fler väljer en dagstur i backen istället för en hel vecka på de klassiska skidorterna.

Data från momondo visar däremot att flygsökningar från andra länder till de nordiska vinterorterna ökat i år jämfört med 2023, där särskilt flera destinationer i Norge har sett en ökning av flygsökningar från utlandet**. För flygresor till Sverige tycks internationella turister vara eniga med de svenska resenärerna, där Sälen ökat mest jämfört med förra året.

Sand över snö för svenska resenärer – men internationellt intresse för vinterorter i Norden ökar

– Andra tycks inte eniga med svenskarna när det kommer till att prioritera sandstranden före skidbacken. Norden charmar allt fler året om, men för årets vintersäsong ser vi att flygsökningar till de nordiska vinterorterna ökar jämfört med tidigare år. Förutom att här erbjuds fantastisk skidåkning, vackra snölandskap och en unik möjlighet att få ta del av magiska norrsken, kan den svaga kronan vara en del i varför fler väljer Sverige som resmål, fortsätter Per Christiansen.

För resenären som vill kicka igång 2024 på bästa sätt har momondo har listat sina bästa erbjudanden för just skidresor.

Relaterade Artiklar