Lenovos banbrytande ThinkPad och ThinkBook-datorer banar väg för AI-innovation
Hem LEVERANTÖRERLENOVO Lenovos banbrytande ThinkPad och ThinkBook-datorer banar väg för AI-innovation

Lenovos banbrytande ThinkPad och ThinkBook-datorer banar väg för AI-innovation

Publicerat av: Redaktionen

Idag på MWC 2024 lanserade Lenovo nya hård- och mjukvarulösningar med fokus på AI-driven innovation och engagemang för miljön.

Lanseringen inkluderar nya arbetsdatorer inom ThinkPad- och ThinkBook-serierna med AI-funktioner, prestandaförbättringar och mångsidighet i flera lägen.

Dessutom presenterar Lenovo ett urval av kringutrustning som designats för att förbättra mobil produktivitet, vilka inkluderar den portabla skärmen ThinkVision M14t Gen 2 och USB-C Slim Travel Dock.

Utöver hårdvarunyheterna finns nya mjukvarulösningar som Lenovo Identity Advisor, ett digitalt verktyg för identitetsövervakning samt Smart Connect som möjliggör synergier mellan flera enheter vilket maximerar produktiviteten. Avslutningsvis presenterar Lenovo också en futuristisk konceptdator, ThinkBook Transparent Project Crystal dator, vilken har världens första transparenta (17.3-inch) Micro-LED skärm1 på 18 tum. Denna erbjuder en helt ramlös och transparent skärmupplevelse.

Lenovos banbrytande ThinkPad och ThinkBook-datorer banar väg för AI-innovationTänjer på gränserna med nytt futuristiskt koncept

Lenovo presenterar sin senaste banbrytande innovation – konceptet Lenovo ThinkBook Transparent Project Crystal dator. Denna bärbara dator revolutionerar interaktions- och skaparupplevelsen med en transparent 17,3-tums Micro-LED-skärm. Med en ramlös skärm, transparent tangentbordsyta och fotplattans till synes flytande design erbjuder den en känsla av högteknologisk enkelhet som lyfter användarens helhetsupplevelse.

Denna unika dator erbjuder en smart integration av det virtuella och verkligheten. Med hjälp av Artificial Intelligence Generated Content (AIGC) öppnar den transparenta skärmen upp nya vägar för samarbete och effektivitet genom att möjliggöra interaktion med fysiska objekt och överlagra digital information för att skapa unikt användargenererat innehåll. På grund av den transparenta skärmen kan datorn integreras naturligt i sin omgivning. Användaren kan enkelt växla mellan tangentbord och ritplatta med hjälp av den medföljande pennan, vilket öppnar upp för nya nivåer av effektiv kreativitet. AI i kombination med transparenta skärmar ger nya möjligheter att hantera data och applikationer, vilket ger möjligheter att utveckla nya funktioner och formfaktorer.

Micro-LED-tekniken erbjuder många fördelar vid utvecklingen av transparenta skärmar. Skärmen kombinerar hög färgmättnad, hög kontrast och en ljusstyrka på 1000 nit vilket ger optimal synlighet både inomhus och utomhus, vilket gör den lämplig för nästan alla miljöer. Tekniken gör det också möjligt att i framtiden vidare optimera bildkvalitet, hållbarhet, samt anpassa skärmens genomskinlighet, för att kunna erbjuda mer integritet eller mer transparens beroende på situation.  Med sin förmåga att visa videor och dynamiska bilder smälter den transparenta skärmen sömlöst in och harmonierar med sin omgivning.

Lenovos ThinkBook Transparent Project Crystal-dator är inte bara ett proof of concept, utan visar också Lenovos futuristiskta syn på AI-datorer, där digitala och fysiska miljöer blandas för att förbättra användarupplevelsen.

En ny generation AI-datorer för arbete

Lenovo presenterar den senaste generationen av jobbdatorer – ThinkPad T14 Gen 5, ThinkPad T14s Gen 5, ThinkPad T16 Gen 3 och ThinkBook 14 2-in-1 Gen 4. Dessa datorer drivs av de senaste Intel Core Ultra-processorerna med vPro-teknik på utvalda modeller samt Windows 11. De erbjuder ett optimalt ekosystem av AI-hårdvara och mjukvarulösningar som levererar förbättrad säkerhet, energieffektivitet och uppslukande upplevelser. Användare kan med ett ständigt ökande utbud av programvaruapplikationer2, som drar nytta av det dedikerade AI-accelerationsstödet, dra nytta av nya och förbättrade kunskaper inom flera områden av användbarhet och produktivitet.

Med Copilot i Windows eller Copilot för Microsoft 3653, tillsammans med en fysisk Copilot knapp, blir vardagsuppgifter lättare, snabbare och smidigare. Användaren kan njuta av nya funktioner som sammanfattar hemsidor, skriver mejl, ändrar inställningar samt tillgängliggör nya funktioner i applikationer som Teams, Outlook, PowerPoint3 och fler.

Revolutionen av AI-datorer är här och Lenovo har bestämt sig att transformera sina datorer och smarta enheter för att kunna leverera individanpassade AI-lösningar. De nya datorerna, nämnda ovan, är de första i ledet som erbjuder den mest individanpassade PC-upplevelsen hittills genom att hjälpa till att strömlinjeforma arbetsprocesser och öka produktivitet. Oavsett om det gäller samarbete med kollegor, möten med kunder, eller analys av data, kan nya ThinkPad- och ThinkBook-datorerna underlätta arbetet med stöd för AI-aktiverade programvaruverktyg.

Tillgång till nästa nivå av produktivitet: upptäck de kraftfulla datorerna i ThinkPad T-serien

ThinkPad T-serien är en av Lenovos mest framgångsrika inom kategorin arbetsdatorer. Den senaste generationen ThinkPad T14, T14s och T16 har en premiumdesign och på dess kommunkationspanel återfinns en 5MP-kamera och brusreducerande mikrofoner. Panelen fungerar också som ett smidigt handtag för att öppna och stänga enheten samt möjliggör för smalare ramar. Därmed ökar skärmens förhållande till resten av enheten, vilket resulterar i en tunnare och lättare design.

För att omfamna fokuset hos Lenovos Product Diversity Office, om en inkluderande användarupplevelse, har ThinkPad T-serien taktila markeringar som tidigare annonserats på ThinkPad X1 Carbon Gen 12 och ThinkPad X1 2-in-1 Gen 9. De taktila markeringarna är framtagna för att öka tillgängligheten och hjälpa användare med synnedsättning att enkelt navigera tangentbordet. Vidare har den frekvent använda CTRL-tangenten blivit utbytt mot en Fn-tangent för att förenkla läsbarheten på tangentbordets yttersta vänstra sida. Fler användarcentrerade innovationer fortsätter förbättra slutanvändarens upplevelser, såsom:

 • Genom att dubbelklicka på TrackPoint öppnas TrackPoint Quick Menyn, vilket tillåter användare att skräddarsy vanliga funktioner som mikrofon- eller kamerainställningar.
 • Lenovo View-applikationen som kör på Intel Core Ultra NPU för att spara processorbelastning erbjuder verktyg för att förbättra video, där bland annat en ny Low Light Enhancer inkluderas som kan ljusa upp och förbättra video i miljöer med svagt ljus.
 • 3M Optical Film-lösningen är tillgänglig på valbara WUXGA-skärmar på ThinkPad T14 Gen 5 och T14s Gen 5. Den inbyggda optiska filmen höjer ljusstyrkan på skärmen från 300 nits till 400 nits medan den använder upp till 16 procent mindre ström4, vilket resulterar i minskad energiförbrukning.
 • Nya ThinkPad T14 och T16 har funktioner för förbättrade reparationsmöjligheter.
 • Nya ThinkPad T14 Gen 5 kommer också finnas tillgängliga med AMD Ryzen 8040-seriens processorer med inbyggd Ryzen AI, vilket ger konsumenter ett större urval av högpresterande processorer.
Nya innovationer inom hållbarhet och reparation

Lenovo ställer om till en cirkulär ekonomi genom att innovationer i leverantörskedjan, produktdesign och tjänster. Dessutom fokuserar de på en “design, use, return, re-use”-modell samt demontering och återvinning. Lenovo använder återvunnen plast med slutet kretslopp i sina produkter och har som mål att återvinna 360 miljoner kilo uttjänta produkter till 2025-2026. De siktar även på att använda cirka 136 miljoner kilo återvunnen plats i sina produkter och att använda mer hållbara förpackningar5.

ThinkPad-datorerna prioriterar hållbarhet hela vägen från designen till hanteringen i slutet av livscykeln. Återvunna material används vid tillverkning, där ansvarsfull utvinning tillsammans med minimering av överblivet material betonas. Dessutom är ThinkPad-datorer konstruerade för en lång livslängd, då de är enkla att reparera och uppgradera.

ThinkPad T14 Gen 5 och T16 Gen 3 har med hjälp av insikter från iFixit Solutions team utformats att vara reparationsvänlig, inte bara genom att utöka CRU (Customer Replaceable Parts) till att omfatta batteriet med en kabelfri anslutning utöver DIMM-design med full sockel, SSD- och WWAN-ersättare, utan även visuella indikatorer som underlättar reparationer. Med stöd från iFixit-teamet har Lenovo skapat nya reparationsguider, inklusive instruktionsvideor, för alla CRU-delar samt gjort dessa delar lättare att beställa. Sammantaget leder detta till att produktens livscykel förlängs, elektroniskt avfall minimeras samt att både företag och privatpersoner besparas kostnader. Genom dessa förbättringar uppnår ThinkPad T14 Gen 5 och T16 Gen 3 ett preliminärt iFixitbetyg på 9.3 av 10 för möjlighet till reparation.

  Mångsidig ThinkBook 2-i-1 i ny design

Lenovo ThinkBook 14 2-in-1 Gen 4 har en tunn profil på endast 16.85 mm och väger enbart 1.64kg. Den smala fyrsidiga ramen förbättrar den visuella helhetsupplevelsen och utgör ett 90-procentigt förhållande mellan skärmen och hela enheten för 14-tummsskärmen med ett bildförhållande på 16:10. Lenovo presenterar ett tangentbord med ny design, där tangenterna är 1.5 mm för att leverera bekvämt och exakt skrivande, medan den större pekplattan av glasliknande Mylarmaterial ytterligare förbättrar användarens upplevelse. Vidare adderar den nya Magnetic Slim Pen en känsla av bekvämlighet för sömlös touch-användning. ThinkBook 14 2-in-1 Gen 4 har även en fingertryckavläsare med Match-on-Chip och valbar infraröd kamera med sekretesslucka för ytterligare säkerhet och bekvämlighet.

Lenovo har också prioriterat kraftfulla AI-datorer i sin ThinkBook-portfölj genom att inkludera funktioner som är utformade för att förbättra enhetsoptimeringen och intelligenta programvaruverktyg.

I Thinkbook-portföljen prioriteras kraftfulla AI-datorer genom funktioner utformade för att förbättra enhetsoptimering och smarta programvaruverktyg. Smart Power bidrar till en balans mellan kraft, prestanda och batteritid, medan Smart Meeting förbättrar upplevelsen under videokonferenser genom att förbättra hanteringen av videofunktioner och ljudkvalitet. Datorernas bottendelar innehåller 50 procent återvunnen aluminium , och tangentknapparna 50 procent återvunnen plast.

 Kringutrustning från Lenovo för ett mobilt ekosystem

Upplev produktivitet på språng med Lenovo ThinkVision M14t Gen 2 Mobile Monitor (Touch), vilken är en mobil skärm med 10-punkts pekfunktion med upp till 4,096 trycknivåer. Skärmen på 14 tum har ett 16:10 bildförhållande samt 300 nits ljusstyrka, upplösning på 2240 x 1400, kontrastförhållande på 1500:1 och 100 procent sRGB-färgrymdstäckning. IPS-panelen erbjuder breda betraktningsvinklar för enkel delning och den tresidiga ramutformningen NearEdgeless maximerar visningsytan. Användarens ögon är också skyddade med hjälp av tekniken TÜV Rheinland certified Natural Low Blue Light och Eyesafe technology, utan att färgerna förvrängs.

Skärmen är praktisk och mångsidig med dess dubbla USB-C-gränssnitt för laddning och anslutning.  Användaren kan genom gränssnittet utöka skärmen från en dator eller mobiltelefon6 samt ladda enheten med power-pass through eller en AC/DC-adapter7. Den är lätt med en vikt på under 700g, har en supertunn design på 4,6 mm och ger omfattande justeringsmöjligheter som lutning, vridning, och i höjdled. Det är enkelt att byta mellan porträtt- och landskapsläget med hjälp av den L-formade dongeln och automatiska rotationssensorer. Tack vare menyn på skärmen är även justeringsintällningar enkla att göra.

Lenovo USB-C Slim Travel Dock är en perfekt följeslagare för den moderna arbetaren. Dockningen erbjuder produktivitet oavsett var du befinner dig genom dess åtta strategiskt placerade portar som utökar anslutningen till alla datorer med stöd. Den kan inte bara effektivt köra en 4K skärm, utan också erbjuda upp till 65W strömförsörjning till USB-C-datorer8 med dess universella kompatibilitet. Chassit besår till 66 procent av återvunnen plast. Med stöd för 4K vid upplösning på 60Hz för högkvalitativ bild och innovativ kabelhantering möjliggör den en smidig dataöverföring via dess USB-portar.

Smart Connect – ett samlat ekosystem som förenklar

Lenovo och Motorola har gått ihop för att kunna presentera Smart Connect, vilket är en programvarulösning som samlar digitala ekosystem för att skapa en sömlös upplevelse med flera enheter. Smart Connect är utvecklad för alla, och möjliggör synergier mellan flera enheter för att maximera produktivitet, delning av enhetsfunktioner och datahantering. Med hjälp av Smart Connect kan användare byta mellan uppgifter på en PC, telefon och surfplatta9, men samtidigt upprätthålla ett oavbrutet arbete, njuta av säker fildelning, tillgå mobilapplikationer på PC och enkelt hantera notifikationer på mobiltelefonen.

Med Smart Connect kan användaren påbörja en film på surfplattan för att  sedan med ett svep övergå till sin PC för att fortsätta titta. Smart Connect låter även användaren lyssna på en podcast på telefonen och sedan avsluta den på en dator hemma, arbeta på ett dokument på datorn och sedan göra ändringar i mobilen10 samt påbörja en presentation på en stationär PC och göra den mer hanterlig på språng genom att strömma den till en surfplatta.

Genom Smart Connect kan användaren kontrollera sina enheter med endast en datamus eller ett tangentbord, såsom att använda den högupplösta kameran på en mobiltelefon från Motorola som en webbkamera under ett videosamtal, eller göra sin mobiltelefon till en Hotspot för att koppla upp sin surfplatta eller PC till internet utan att justera inställningar eller lösenord. Med Share Hub-funktionen kan användare dela anteckningar direkt, redigera dokument samt se högupplösta filmer mellan sammanlänkade enheter utan att behöva skicka filer eller skapa kopior.

 Centralisera och skydda sinnesstämningen

Med målet att förse alla med smartare teknik introduceras Lenovo Identity Advisor, vilken är en digital lösning för identitetsövervakning som drivs med hjälp av Norton. Den skickar notifikationer till användaren om misstänkt aktivitet och hjälper denne att återfå sin identitet vid behov. Den är utvecklad för den flitiga användaren av onlinetjänster, exempelvis inom banktjänster, shopping, gaming och sociala medier. Lenovo Identity Advisor är ett centraliserat verktyg för användare som värnar om sin integritet och vill skydda privat information.

Lenovo Identity Advisor övervakar aktivt dark web samt sökningar inom fildelningsnätverk och meddelar användaren om personlig information eller potentiella hot hittas11. I vissa regioner kan Lenovo Identity Advisor övervaka konton på sociala medier och informera användaren när kontoinstälningar ändras, skadliga länkar sprids, opassande innehåll hittas och mer12. Om en användares identitet är äventyrad, kommer specialister inom identitetskapning ge råd och hjälp, vilket kan vara att hjälpa användaren spärra eller få nytt kreditkort samt ID-kort om plånboken blir tagen. Detta görs genom att övervaka bankkonton på udda transaktioner för att undvika att någon tar över samt meddela användaren om exempelvis ett storskaligt dataintrång händer13. Lenovo Identity Advisor erbjuder en 30 dagars gratisperiod och finns tillgänglig för konsumenter i nuläget via Lenovo Vantage.

 Tillgänlighet i EMEA1
 • Lenovo ThinkPad T14 Gen 5 kommer finnas tillgänglig från maj 2024.
 • Lenovo ThinkPad T14s Gen 5 kommer finnas tillgänglig från maj 2024.
 • Lenovo ThinkPad T16 Gen 3 kommer finnas tillgänglig från maj 2024.
 • Lenovo ThinkBook 14 2-in-1 Gen 4 kommer finnas tillgänglig från maj 2024.
 • Lenovo ThinkVision M14t Gen 2 Mobile Monitor (Touch) finns tillgänglig från maj 2024.
 • Lenovo USB-C Slim Travel Dock kommer finnas tillgänglig från maj 2024.
 • Lenovo ThinkBook Transparent Project Crystal Laptop är en proof of concept och kommer inte för nuvarande vara till försäljning.

Lenovo Identity Advisor kommer med en gratis 30-dagarsperiod och är tillgängligt genom Lenovo Vantage för användare.

Relaterade Artiklar