Klarna tar krafttag mot bluffsajter och återbetalar miljontals kronor till konsumenter
Hem BETALLÖSNINGARKLARNA Klarna tar krafttag mot bluffsajter och återbetalar miljontals kronor till konsumenter

Klarna tar krafttag mot bluffsajter och återbetalar miljontals kronor till konsumenter

Publicerat av: Redaktionen

Klarna lanserar en rad åtgärder för att bättre skydda konsumenter mot bluffsajter och oseriösa dropshippinghandlare.

Klarna omprövar även tidigare reklamationer för köp hos handlare med många klagomål.

Reklamationerna omprövas i enlighet med uppdaterade rutiner och krav på handlare.

Detta innebär att miljontals kronor kommer att återbetalas till konsumenter under de närmaste dagarna. Återbetalningarna sker automatiskt och utan att konsumenterna själva behöver ta kontakt med Klarna.

Oseriösa dropshippinghandlare är ett växande samhällsproblem, både för branschen och för samhället. Konsumentverket varnade nyligen konsumenter för oseriösa dropshippinghandlare och meddelade att de inlett en stor granskning efter att ha mottagit ett större antal anmälningar om nätbutiker som inte håller vad de lovar.

Nu genomför Klarna en rad åtgärder för att bättre skydda svenska konsumenter:
  • Informationsmeddelande till konsumenter som handlar hos Klarna-anslutna butiker som:
    • Inte har verifierats av Klarna, vilket betyder att Klarna inte har arbetat tillräckligt länge med butiken för att kunna bekräfta att produktkvaliteten eller returpolicyn uppfyller våra krav
    • Har en ökande mängd klagomål
  • Lanserar hemsidan “Shoppa säkert med Klarna” som innehåller viktig information till konsumenter. Hemsidan kommer även att länkas i Klarnas kassa
  • Klarna kommer framöver granska klagomål mot icke-verifierade handlare mer kritiskt, förbättra övervakningen av butiker, och snabbare stänga av butiker som inte är tillräckligt tydliga med information till konsumenter
  • Kraven på handlare som säljer med Klarna kommer framöver var striktare med tydligare information om företaget, produkterna, samt leverans- och returpolicy

Klarna genomför just nu en genomlysning för att identifiera och stänga av oseriösa handlare som med sofistikerade metoder försöker vilseleda svenska konsumenter.

Klarna tar krafttag mot bluffsajter och återbetalar miljontals kronor till konsumenter

Samtidigt har Klarna gjort en genomgång av tidigare avslutade reklamationer för att identifiera beslut som ska omprövas. Reklamationerna omprövas i enlighet med uppdaterade rutiner och krav på handlare. Detta innebär att miljontals kronor kommer att återbetalas till konsumenter under de närmaste dagarna. Återbetalningarna sker automatiskt och utan att konsumenterna själva behöver ta kontakt med Klarna. Klarna förtydligar också sina rutiner för kundservice och ger internutbildning för att konsumenternas invändningsrätt ska följas och vara lätt att förstå.

Klarna kommer framöver att visa ett varningsmeddelande i kassan hos handlare som ännu inte har verifierats av Klarna. Ett varningsmeddelande kommer också att visas om Klarna upptäckt en trend av ökande klagomål mot handlaren. Om klagomålen visar att handlaren inte uppfyller Klarnas kvalitetskrav kommer Klarna omedelbart stänga av handlaren.

“Bluffsajterna som lurar människor på pengar är ett växande problem för hela branschen men också för samhället i stort, och deras metoder blir allt mer sofistikerade. Vi genomför därför en rad åtgärder för att bättre skydda svenska konsumenter. Det ska alltid vara tryggt och säkert att handla med Klarna. Vi har ett ansvar som vi tar på största allvar”, säger David Fock, Produktchef på Klarna.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar