Det nordiska affärs- och kreditinformationsföretaget Enento Group har tillsammans med sina lokala verksamheter Suomen Asiakastieto Oy i Finland, Proff AS i Norge och UC AB i Sverige, jämfört nyckeltal från 2024 och början av 2025 för att ge en översikt av regionens ekonomiska utveckling.
Rapporten, Affärsklimatet i Norden 2024, ger en inblick i det nordiska affärslandskapet och utveckling gällande konkurser och etablering av nya verksamheter.
Under 2024 nådde antalet konkurser i Finland och Sverige sin högsta nivå på hela 2000-talet, främst drivet av krisen inom bygg- och detaljhandelssektorn. I Norge var läget något bättre, även om konkurssiffrorna var höga, låg de fortfarande under rekordåren 2003, 2018 och 2019. Samtidigt var nästan 30 procent av alla konkursade företag inom byggsektorn.
– Konkurserna i Sverige och Finland ligger på kritiska nivåer, med branscher som bygg, detaljhandel och hotell- och restaurangnäring som står inför pågående utmaningar. Medan det i Sverige finns tidiga tecken på återhämtning, är situationen fortfarande tuff och vi förväntar oss att även detta år blir svårt för företag som kämpar med ekonomiska påfrestningar. Finland har å andra sidan sett något fler konkurser i början av 2025 än under rekordåret 2024 vid samma tidpunkt, säger Amanda Aldestam, analytiker på UC.
Finland och Sverige rapporterar rekordhöga konkurssiffror under 2024
Under 2024 registrerade både Finland och Sverige rekordmånga konkurser för 2000-talet, med över 3 000 finska företag och mer än 10 000 svenska företag som gick i konkurs. I Sverige ökade konkurserna med nästan 21 procent jämfört med 2023, medan Finland såg en ökning på nästan 12 procent. Över 4 500 norska företag gick i konkurs förra året, men situationen i Norge var något bättre än i grannländerna. Rekordåret för konkurser under 2000-talet i Norge var 2003, med 2018 och 2019 på andra och tredje plats.
Trots att de flesta av de konkursade företagen i alla tre länder under förra året hade en årlig omsättning på mindre än 1 miljon euro, gick även ett betydande antal större företag i konkurs. I Sverige gick över 800 företag med en omsättning på över en miljon euro i konkurs under 2024, antalet bolag i Finland som gick i konkurs var över 360. Norge sticker ut från sina nordiska grannländer även här, förra året gick knappt 150 norska företag med en omsättning på över en miljon euro i konkurs.
– Det lägre antalet konkurser bland större företag i Norge kan bero på att norska företag ofta har bättre ekonomiska buffertar. Företag i Norge drar också nytta av statligt stöd och en generellt stabil miljö. Det är också viktigt att komma ihåg att Norge har färre stora företag men många små och medelstora företag. En mindre inhemsk marknad och höga kostnader kräver att norska företag är ganska robusta för att överleva, fortsätter Amanda Aldestam, analytiker på UC.
Samma branscher – bygg, detaljhandel och hotell- och restaurangnäring – kämpar fortsatt i regionen
– 2024 var ett utmanande år för många branscher, med byggsektorn som drabbades hårdast i alla tre länder, särskilt i Norge. De andra två branscherna som kämpade förra året var detaljhandel och hotell- och restaurangnäring, branscher som är särskilt sårbara för minskad privatkonsumtion. Konkursnivån 2025 är ungefär densamma som förra året i alla tre länder, och tyvärr förväntar vi oss inte att trenden för de mest sårbara branscherna vänder snabbt. Medan den privata ekonomin växer något i Norge, förblir finska konsumenters förtroende för ekonomin lågt trots positiva utvecklingar, som minskade räntor och avtagande inflation. I Sverige har tecken på återhämtning dykt upp under årets första månader, med centralbanker som sänker räntorna, fortsätter Amanda Aldestam, analytiker på UC.
Nästan 30 procent av alla företag som gick i konkurs i Norge förra året var från byggsektorn. Branschen stod också inför betydande utmaningar i Finland och Sverige, där byggföretag utgjorde 22,5 procent av de finska och nästan 19 procent av de svenska konkurserna. Detaljhandeln stötte på utmaningar i alla länder – nästan 19 procent av alla konkursade företag i Sverige tillhörde detaljhandeln, medan andelen var 18 procent i Norge och 16 % i Finland.
– Hotell- och restaurangnäringen har haft flera tuffa år bakom sig. Hög inflation, ökande räntor och minskad privatkonsumtion, i kölvattnet av pandemin, har gjort det svårt för många företag inom branschen. Det är därför inte förvånande att många hotell- och restaurangföretag har gått i konkurs. Förra året var mellan 9–11 procent av alla konkursade företag i alla tre länder inom hotell- och restaurangnäringen. Utsikterna för branschen 2025 beror verkligen på om konsumenterna börjar lätta på plånboken eller inte, säger Amanda Aldestam, analytiker på UC.
Ökad privat konsumtion behövs för att många branscher ska återhämta sig
Under de första månaderna av 2025 har antalet nya företagsbildningar i alla tre länderna legat något efter siffrorna för 2024. I januari 2025 grundades drygt 4 000 nya aktiebolag i Sverige, nästan 3 000 i Norge och strax över 2 400 i Finland.
– De senaste åren har varit tuffa för många entreprenörer, vilket har skapat en känsla av osäkerhet. Även om det finns positiva tecken på återhämtning i alla tre ekonomier, kan det fortfarande dröja innan konsumenternas inställning vänder. En återhämtning i konsumtionen skulle ha en positiv inverkan på utsikterna för högriskbranscher som hotell- och restaurangnäring och detaljhandel. Detta skulle sannolikt också uppmuntra skapandet av nya företag, vilket är mycket behövligt i alla tre länder efter ett år med rekordhöga konkurssiffror. För närvarande pekar siffrorna inte uteslutande i en positiv riktning, men det är viktigt att komma ihåg att många andra ekonomiska indikatorer pekar på bättre tider framöver, avslutar Amanda Aldestam, analytiker på UC.
Enento Group
Enento Group är ett nordiskt kunskapsföretag som har försett samhället med insikter sedan 1905. Vi samlar in och omvandlar data till intelligens och kunskap som används i interaktioner mellan människor, företag och samhällen. Våra digitala tjänster, data och information möjliggör för företag och konsumenter att fatta välgrundade beslut i sin digitala vardag samt inom finansiella processer, försäljning och marknadsföring. Cirka 380 personer arbetar inom Enento Group i Finland, Norge, Sverige och Danmark. Koncernens nettoomsättning för 2024 uppgick till 150,4 MEUR. Enento Group är noterat på Nasdaq Helsinki under handelsbeteckningen ENENTO.