Färgen på din bil är lika viktig som färgerna på dina kläder
Hem TRANSPORT-&-LOGISTIK Färgen på din bil är lika viktig som färgerna på dina kläder

Färgen på din bil är lika viktig som färgerna på dina kläder

Publicerat av: Redaktionen

Olika färger väcker olika associationer och känslor.

Färgvalet styr hur omgivningen uppfattar en person.

Om du vill förmedla en viss bild av dig själv är det värt att tänka på vad olika färger signalerar. Även när du köper en ny bil. Här beskriver Linda Ungh, ORA Sveriges marknadschef, färgernas betydelse.

Har du tänkt på att färgen rött står för fara och passion och att blått symboliserar lugn och trygghet? Sådana här tankar om olika färgers psykologiska effekter har utvecklats till ett forskningsområde som kallas färgpsykologi. Författaren och naturforskaren Johann Wolfgang von Goethe lade grunden till det redan i början av 1800-talet.

Det är ingen slump att vissa färger väcker starka känslor, medan andra lugnar oss. Sådant vi har i vår omliggande natur spelar till exempel stor roll. Färger har genom historien hjälpt oss att upptäcka faror, hitta mat och signalera att vi är på en trygg plats – något som har utvecklat instinkter som lever kvar än idag.

Inom färgpsykologin pratar man främst om åtta färger med specifika betydelser: vitt, svart, blått, grönt, gult, rött, orange och lila. De här färgerna förmedlar känslor och budskap på olika sätt. Därför passar de olika bra till olika situationer. I faktarutan här bredvid finns en kort genomgång av de här färgerna, samt av rosa. Det blir sammanlagt nio färger att hålla reda på.

Vanligtvis räknas varken vitt eller svart som färger, vilket även gäller för grått, silvermetallic, med flera. Jag kallar dem för färger i den här texten, eftersom de påverkar våra känslor och därför har en plats i sammanhanget.

Att välja färg på bilen

De färger på bilar som är mest populära i Sverige är svart, vitt samt grått och silvermetallic. Det kanske är en bra idé att välja en annan färg, om du vill ge andra signaler än de färgerna förmedlar. En 17 år lång studie av 850 000 trafikolyckor från Monash university i Australien ger ytterligare skäl att frångå normen för färgval på bilar.

Trist nog är det de mest populära färgerna som är ”farligast”. Den som kör en grå- eller silverfärgad bil löper tio procents högre risk att krocka än den som kör en vit. Svart, blå, grön och röd är bara snäppet bättre. Däremot är beige, gul och brandgul säkrare färger än vitt. Det är en klen tröst eftersom gula och brandgula bilar i trafiken är väldigt sällsynta.

Studien kan säkerligen ifrågasättas. Är det kanske som så att olycksbenägna personer gillar de färger som är mest populära? Det är svårt att veta, men studien är tankeväckande. Och den psykologiska institutionen vid Uppsala universitet kom fram till liknande resultat redan på 70-talet. Det visade sig att starka och klara färger, som vitt och ilsket gult, är de säkraste.

Färgen på din bil är lika viktig som färgerna på dina kläder

Linda Ungh, marknadschef för ORA Sverige

Färgers betydelse beror på kultur, tid och plats och kan variera mycket. Svart kan till exempel ha en betydelse av myndighet och makt i vissa delar av världen, men kan associeras med döden på andra ställen. Men en sak är säker – färger har betydelse. Färger berättar om vilka vi är och de framhäver varumärken och vad de står för. Var noggrann när du ska välja dina färger, samt sist men inte minst, vilken färg är mest du?

 

 

Relaterade Artiklar