Så håller du nere svinnet och kostnaden för julmaten
Hem DETALJHANDELSå håller du nere svinnet och kostnaden för julmaten

Så håller du nere svinnet och kostnaden för julmaten

Publicerat av: Redaktionen

Julen är den tid på året då svenskar slänger mest mat. Genom att planera inköpen, handla smart och ta vara på resterna går det både att minska matsvinnet och spara tusentals kronor.

Matsmart tipsar om hur man kan få en prisvärd och svinnsmart jul.

Matsvinnet ökar kraftigt under julveckorna. Enligt Livsmedelsverket slänger var tredje person mat under julen och drygt 40 procent uppger att matsvinnet är större än till vardags*. Orsakerna är flera: vi lagar för mycket, serverar för många rätter och litar mer på datummärkningar än våra sinnen.

– Det finns mycket pengar att spara bara genom att minska på svinnet under jul- och nyårshelgerna. Många tänker inte på att det man slänger i soporna faktiskt är pengar rakt i soptunnan. Genom att planera lite bättre, handla smartare och ta vara på maten kan man både minska svinnet och få mer kvar i plånboken, säger Ida Strandberg, marknadschef på Matsmart.

Planera i tid och handla smart

Så håller du nere svinnet och kostnaden för julmatenEtt enkelt sätt att minska kostnaderna är att handla i god tid när man ser ett bra erbjudande. Torrvaror, snacks, konserver, godis och dryck går utmärkt att köpa redan i november och hos handlare som Matsmart kan man hitta dessa produkter till kraftigt rabatterade priser. Matsmart har sett en kraftig ökning av sökningar på julprodukter på sin sajt redan i början av november. Sökningarna på glögg har ökat med 133 procent och på pepparkakor med 102 procent jämfört med slutet av oktober. Det tyder på att många redan nu vill göra sina julinköp.

– Genom att börja i tid slipper man stressköpa och överhandla dagarna före jul. Vi ser att en stor del av våra kunder gärna handlar det som går i god tid för att slippa köer, stress och onödigt höga priser sedan i butik, säger Ida Strandberg.

Att minska matsvinnet handlar inte om att göra om hela sitt julfirande, utan snarare om att planera inköpen och använd resterna kreativt. Julmaten är ofta tacksam att ta tillvara på då det mesta går att frysa in eller förvandla till nya rätter.

Matsmarts fem tips för en svinnsmart och prisvärd jul
  1. Handla när du hittar bra rabatter. Ha julen i åtanke i god tid när du ser bra erbjudanden på varor som ris, bakprodukter, konserver, snacks, dryck och godis.

    2. Köp efter behov – inte tradition. Fundera på vad som faktiskt äts upp på julbordet. Många rätter blir stående orörda varje år.

    3. Hitta kort datum. Inför helgerna vet du exakt när maten ska lagas. Produkter med kort bäst före-datum håller ofta längre än du tror och säljs till kraftigt reducerade priser.

    4. Planera för rester. Tänk redan vid inköp hur du kan använda överbliven julmat. Mycket går att frysa in eller använda till andra rätter. Dessutom finns det mängder av recept på nätet som utgår ifrån överbliven julmat om du behöver inspiration.

    5. Smaka före du slänger. “Bäst före” betyder inte “dåligt efter”. Lita på dina sinnen. Lukt, smak och utseende avgör om maten fortfarande är bra.

Källor:
*https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/pressmeddelanden/matsvinnet-storre-under-julen/

Relaterade Artiklar