Varannan svensk kan tänka sig att handla vin online
Hem E-HANDEL Varannan svensk kan tänka sig att handla vin online

Varannan svensk kan tänka sig att handla vin online

Publicerat av: Redaktionen

I den senaste rapporten från Sprit- och Vinleverantörsföreningen kan man läsa att varannan svensk kan tänka sig att handla vin på nätet, varav en stor del av andra aktörer än Systembolaget.

Kunderna är dessutom mer nöjda än tidigare år, enligt studien.

Mest näthandlar man i norra mellansverige – där har en tredjedel handlat alkohol på nätet de senaste 12 månaderna. I Stockholm är siffran en av fem.
Vinoteket & Winefinder på stark uppgång

I rapporten, som Sprit- & Vinleverantörsföreningen sammanställer varje år, går att läsa att Systembolaget fortsatt dominerar och att Vinoteket är stark tvåa. Hela 19% av de som e-handlat alkohol det senaste året valde Vinoteket. Winefinder ökade från 1% till 3% det senaste året.

– Det är spännande läsning som inte bara visar att alltfler köper sitt vin online och att ännu fler kan tänka sig att göra det, men också att kundnöjdheten ökar, säger Anders Signell, vd på Vintjänsten, som äger Vinoteket och Winefinder.

Fler har erfarenhet av att handla vin på nätet av andra aktörer

Trots ökningen jämfört med fjolåret, når siffrorna  inte upp till resultaten från 2022. Dock var då antalet som kunde svara knappt hälften så många (146 jämfört med årets 332) vilket också tyder på att fler nu har erfarenhet av andra leverantörer än tidigare.

– Vi köper allt annat på nätet idag så vägen från offline till online även för vin bör inte vara särskilt lång. Efter att Högsta Domstolen förra sommarens fastslog lagligheten i att handla hos till exempel Winefinder och Vinoteket kan vi se hur allt fler hittar till våra butiker, menar Anders Signell.

Varannan svensk kan tänka sig att handla vin onlineMånga är fortfarande osäkra på om det är lagligt

Enligt rapporten från Sprit- & Vinleverantörsföreningen har andelen som inte kan tänka sig att handla från andra aktörer minskat i årets undersökning från drygt 31% till 23%. Dock är kunskapen fortfarande låg. Fler än var tionde (13 %) svarar att det inte är lagligt för andra aktörer än Systembolaget att sälja alkohol på nätet till svenska konsumenter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar