Young E-business of the Year 2017

Här är finalisterna och vinnaren i Paysons entreprenörstävling

E-handeln är på stark framfart i Sverige och för att uppmuntra fler ungdomar att starta e-butik har Payson instiftat det årliga priset ”Young E-business of the Year”. Under oktober fick ungdomar mellan 15 till 25 år möjlighet att presentera sina e-handelsidéer för chansen att vinna ett stipendium. Fem finalister har nu utsetts och däribland vinnaren: Tempus Novum från Bromma.

Payson har startat tävlingen Young E-business of the Year 2017 där ungdomar under oktober har fått skicka in sina bästa e-handelsidéer för chansen att belönas med ett stipendium. Syftet med den årliga tävlingen är att uppmuntra ungt entreprenörskap och få fler ungdomar att starta
e-butiker. Intresset för tävlingen var stort och företaget Tempus Novum är nu utsett till vinnare. Bidraget är inskickat från Simon Ramnö, Simon Mäntylä, Rasmus Huldt och Ludvig Lillengård från Bromma och affärsidén är en tjänst för klockrenovering på nätet.

– Vi vill rikta ett stort tack till alla som deltagit i tävlingen. Det har varit fantastiskt att ta del av alla affärsidéer som har skickats in till oss. De är ett bevis på att Sverige är fullt av kreativa och digitala entreprenörer. Vinnaren Tempus Novum har en mycket smart idé som underlättar människors vardag. Affärsidén är unik, fyller ett behov som många har och juryn skulle personligen vilja använda den här tjänsten, säger Emma Lindgren, marknadschef på Payson.

Unga och e-handel i Sverige
En tidigare kartläggning [1] från Payson visar att intresset för att starta e-handelsföretag är störst i Stockholm, Göteborg och Malmö medan det är som lägst i Norrbotten, Gävleborg och Västerbotten. Kartläggningen visar också att en klar majoritet av de unga e-handelsföretagarna är män. I hela landet ligger andelen kvinnor på 40 procent.

– Det har aldrig varit enklare att starta e-handelsföretag och med de låga initiala kostnaderna vågar många unga ta chansen att driva eget online. Den ökade konkurrensen höjer dock kraven på företagen. För att locka kunder behöver du som e-handlare erbjuda såväl unika och kvalitativa produkter som trygga och enkla betallösningar, säger Emma Lindgren, marknadschef på Payson.

Vinnare och finalister: Young E-business of the Year 2017

1. Tempus Novum från Bromma
Tävlingsdeltagare: Simon Ramnö, Simon Mäntylä, Rasmus Huldt och Ludvig Lillengård
Tempus Novum är en tjänst för klockrenovering. Du skickar enkelt in din klocka för att få den lagad eller uppfräschad och när klockan är servad skickas den tillbaka.

2. ConeCup från Västerås
Tävlingsdeltagare: Simon Höglund, Elvira Eriksson, Fredrik Roback, Ellen Ålund och Jakob Dalenbring
ConeCup tillverkar och säljer unika glasstrutshållare i olika former för alla som enklare vill njuta av sitt glassätande.

3. My Pyjamas från Stockholm
Tävlingsdeltagare: Evelyn von Horn
My Pyjamas låter kunden designa sin egen pyjamas på nätet. Kunden väljer färg och eventuell brodyr och därefter produceras pyjamasen i Sverige.

4. KeyMatrix från Västerås
Tävlingsdeltagare: Alice Olsson, Daniella Josefsson, Lurin Ali, Albin Eriksson ochFilippa Gustafsson
KeyMatrix vill sälja externa tangentbord anpassade för att digitalisera matematiken. Elever ska använda produkten för att kunna anteckna tal och formler smidigare på sina matematiklektioner.

5. Blind Zone från Västerås
Tävlingsdeltagare: Bahara Ahmad Zada, Erik Engberg, Erica Rauhala, Claudia Bäckström och Sebastian Ahlström
Blind Zones unika mobilskydd förhindrar att andra kan se vad som syns på din skärm och på så sätt kan du skydda dig mot så kallad ”visual hacking”.

Om Young E-business of the Year 2017:
Sverige lyfts ofta fram som ett föregångsland för unga digitala entreprenörer och antalet butiker på nätet ökar för varje dag som går. För att uppmuntra ungdomar att starta e-butiker har Payson instiftat det årliga priset ”Young E-business of the Year”. Unga mellan 15 till 25 år kan tävla genom att presentera sin bästa e-handelsidé. Tävlingen äger rum i oktober och första pris i tävlingen är ett stipendium till ett värde av 10 000 svenska kronor: https://www.payson.se/sv/young-e-business-year-2017/