Weibulls med vänner och Lundbergs slår ihop e-handel med fysisk handel
Hem E-HANDEL Weibulls med vänner och Lundbergs slår ihop e-handel med fysisk handel

Weibulls med vänner och Lundbergs slår ihop e-handel med fysisk handel

Publicerat av: Redaktionen

Är du i shoppingcentrets parkeringshus? Glömt att köpa planteringsjord?

Weibulls med vänner och Lundbergs slår ihop e-handel med fysisk handel 2Lasta över det du behöver till bilens bagageutrymme från världens minsta obemannade butikskoncept – och kör hem.

Weibulls med vänner och fastighetsbolaget Lundbergs erbjuder nu en ny slags handel som är platsoberoende. Konceptet är tekniskt och idémässigt möjlig tack vare Ericsson, och logistik- och mjukvaruföretaget LogTrade.

Den 30 mars är det inte bara vår, utan också världspremiär i Norrköping för ett helt nytt handelskoncept som är lika enkelt som det är banbrytande.

Tag-själv-planteringsjord från Weibulls kommer stå i parkeringshuset Lyckan på Lindens köpcentrum. På en kampanjyta välkomnar de parkeringsgästerna att lasta in jord i bilen. Det enda som skvallrar om att pallarna är mer än ett stapelutrymme för trädgårdsprodukter är QR-koden.

– Du går fram till pallen, tar det du vill ha, och scannar med mobiltelefonens kamera QR-koden. Då kommer du till en webbsida där du klickar i vad du vill köpa för att sedan betala i checkouten, med antingen Swish eller Klarna, förklarar Jonas Wallin. Han är försäljningschef på Econova som är bolaget bakom varumärket Weibulls med vänner.

– Det här är inte e-handel, det är något bättre och tillgängligare än både e-handel och vanlig handel.

Han får medhåll från Elisabeth Falk-Olander, affärsutvecklare på Fastighets AB L E Lundberg.

– Vi vill göra livet så enkelt som möjligt för Lindens besökare och det här är ett spännande sätt att både underlätta och addera mervärden för kunderna, samtidigt som det är ett intressant sätt att bemöta de utmaningar som den fysiska handeln står inför. Jag tror att potentialen är stor, säger Elisabeth Falk-Olander.

Pallarna fylls på automatiskt

De uppkopplade pallarna eller smarta pallarna är ett koncept som utvecklats av LogTrade Technology och Ericsson. De är tekniskt möjliga bland annat tack vare en ny digital standard för logistik som Ericsson har tagit fram. Tekniken gör det möjligt att synliggöra eller ”koppla upp” en pall var som helst.

– I det här fallet använder vi pallar, men det kan vara vilken slags yta eller plats som helst, förklarar Anders Malmström som är affärsutvecklare på LogTrade.

Tekniken gör det också möjligt för Weibulls med vänner att ha koll på hur många jordsäckar det finns kvar, så de snabbt kan fylla på med nya produkter.

”Nu kan vi vara på rätt plats i rätt tid”

Pallen eller platsen blir både butik, lager och utlämningsplats. Dessutom måste inte leveransen av varorna till pallen skötas av en särskild transportör, utan tekniken öppnar upp så att Weibulls kan automatisera påfyllningen med olika slags lastbärare.

– Den uppkopplat pallen gör så att vi kan nå slutkunden direkt, och att vi kan finnas på rätt platser vid rätt tid på året, säger Jonas Wallin.

– Nu när våren kommer vill många odla. Med pallen i parkeringhuset Lyckan får kunden enkelt med sig det som behövs, så att hon eller han kan få mer tid till det roliga – att odla, avslutar Jonas Wallin.

Relaterade Artiklar