Världens snålaste och rikaste anka fyller 75
Hem TRENDER Världens snålaste och rikaste anka fyller 75 år

Världens snålaste och rikaste anka fyller 75 år

Publicerat av: Redaktionen

Girig, lynnig, äventyrslysten och rik som ett troll.

Men också med ett farbrorshjärta av guld.

Joakim von Anka fyller 75 år och föräras med en blytung samlarbox i endast 999 exemplar.

Jetset-fest med Ankeborgssocieteten? Ett välunnat lyxinköp? Eller kanske en tillflykt till semesterparadiset Ankapulco? Nja, något storslaget firande är det knappast tal om när världens rikaste, men framför allt gnidnaste, anka fyller 75. Om nu inte någon annan betalar för kalaset förstås…

Joakim von Anka såg dagens ljus i december 1947. Då gavs serien ”Christmas on Bear Mountain” ut i USA. Skaparen av Joakim von Anka var Carl Barks som inspirerades av Ebenezer Scrooge, som också är en riktig snåljåp, i Charles Dickens berättelse En julsaga. I Sverige presenterades farbror Joakim för första gången i Kalle Anka & C:o nr 3/1949, där han till en början kallades ”farbror Rike Per von Anka”.

Alla vet att farbror Joakim är världens rikaste anka. Men exakt hur rik är han egentligen?

– Det varierar mellan olika äventyr, men den vanligaste uppgiften är ”tre kubiktunnland pengar”. Men det är också vanligt att ange förmögenheten i lustiga kronsummor som si och så många ”fantastiljoner”, ”otrolijoner”, ”centrifugiljoner” och mycket annat, gärna med till exempel ”och 23 öre” på slutet för att visa vilken minutiös järnkoll farbror Joakim har på sina tillgångar, berättar ankisten och mångårige anköversättaren Stefan Diös.

Hyllas med lyxig samlarbox och specialnummer

En som vigt en stor del av sin karriär åt att berätta om farbror Joakim är den legendariske serieskaparen Don Rosa. Hans seriesvit ”Farbror Joakims liv” har lästs av miljontals människor världen över. I 12 episka berättelser får vi ta del av historien om hur Joakim von Anka gick från att vara skoputsare i Glasgow som 10-åring till att bli världens rikaste anka. Lägger man till de så kallade B- och C-kapitlen, samt de besläktade serierna, blir det totalt 21 berättelser som nu för första gången är samlade på svenska i en unik jubileumsutgåva på 560 sidor.

– Förutom de fantastiska serierna som är färglagda helt enligt Don Rosas instruktioner, innehåller boken även hans egna kommentarer samt extramaterial såsom en stor poster och exklusiva tryck tecknade av Don Rosa, berättar Anna Bergström på Kalle Anka-redaktionen.

Boken ”Farbror Joakims liv – den kompletta samlingen” kommer i en 3,3 kg tung och lyxig samlarbox som är tryckt i en begränsad, numrerad upplaga om endast 999 exemplar.

Världens snålaste och rikaste anka fyller 75Men firandet stannar inte där. Sveriges mest klassiska serietidning, Kalle Anka & C:o, ägnar ett helt nummer åt farbror Joakim, fullmatat med historier och kul kuriosa om världens rikaste anka. Tidningen (nr 49/2022) finns att köpa i butik.

Ta del av mer spännande historik och nostalgisk kuriosa om Ankeborgsjubilaren i det bifogade presskitet ”75 år med farbror Joakim”.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar