Valeo tar autonom mobilitet till nästa nivå med ny LiDAR-teknik
Hem TRANSPORT-&-LOGISTIK Valeo tar autonom mobilitet till nästa nivå med en ny LiDAR-teknik

Valeo tar autonom mobilitet till nästa nivå med en ny LiDAR-teknik

Publicerat av: Redaktionen

Valeo, den globala ledaren inom körhjälpssystem (ADAS), presenterade idag den tredje generation av sin LiDAR (light detection and ranging).

Den optiska mättekniken kommer att göra sin marknadsdebut 2024.

Den nya mättekniken erbjuder avsevärt förbättrad prestanda och gör autonom mobilitet till en realitet, samtidigt som den tar trafiksäkerheten till nya nivåer.

– Tredje generationenss LiDAR från Valeo är ett stort tekniskt framsteg för framtidens förarlösa fordon. Denna uppgradering stärker Valeos tekniska och industriella position inom området, ett företag som är den enda leverantören på marknaden som för närvarande serieproducerar en LiDAR-skanner för fordon. Vårt främsta mål med den här enheten förblir detsamma – att rädda liv på vägarna, säger Geoffrey Bouquot, Valeos Senior Vice President, R&D and Strategy.

Valeo tar autonom mobilitet till nästa nivå med ny LiDAR-teknikTack vare dess unika förmåga att uppfatta sin omgivning kan denna nya LiDAR se saker som människor, kameror och radar inte kan. Detta innebär att körning kan delegeras till fordonet i många situationer (automationsnivå 2 och högre), inklusive på motorväg i hastigheter upp till 130 kilometer i timmen. Även i sådana situationer kan ett fordon utrustat med tredje generationens LiDAR hantera nödsituationer helt autonomt.

Valeos LiDAR upptäcker, känner igen och klassificerar alla föremål som finns runt bilen. Om objekten rör sig mäter den deras hastighet och riktning. LiDAR-skanningen kan anpassas till alla ljusförhållanden, oavsett om det är bländande ljust eller kolsvart. Den mäter till och med tätheten av regndroppar för att beräkna rätt bromssträcka. Den spårar närliggande fordon, även när de inte längre befinner sig i förarens synfält, och använder algoritmer för att förutse deras banor och utlösa nödvändiga säkerhetsmanövrar.

Valeos tredje generation LiDAR ger oöverträffad prestanda när det gäller räckvidd, upplösning och bildhastighet. Den rekonstruerar en 3D-bild i realtid av fordonets omgivning med en hastighet av 4,5 miljoner pixlar och 25 bilder per sekund. Jämfört med föregående generation har upplösningen ökats 12 gånger, räckvidden 3 gånger och betraktningsvinkeln 2,5 gånger.

Tack vare dessa funktioner skyddar denna LiDAR människor i bilen och de runt omkring – fotgängare, cyklister och andra trafikanter. Utöver de fordon som den utrustar, kommer denna LiDAR att varna andra fordon om vägfaror via molntjänster till nytta för andra samhällsaktörer.

Relaterade Artiklar