Hem NYHETER Unga Teaterstickor agerar i Erikshjälpens julfilm mot trafficking

Unga Teaterstickor agerar i Erikshjälpens julfilm mot trafficking

Publicerat av: Redaktionen

Att stoppa handel av barn – det är fokus för Erikshjälpens julkampanj i år.

Unga Teaterstickor agerar i Erikshjälpens julfilm mot trafficking 3I barnrätts-organisationens nya julfilm gestaltar två unga skådespelare från Teaterstickorna ett syskonpar som får traffickingproblematiken att kännas obehagligt nära.

– Jag tycker att filmen blev bra, men det känns lite overkligt att se sig själv på film, säger Signe Rex, 10, som spelar i filmen tillsammans med Ville Odestrand, 9.

Filmen utspelar sig i ett svenskt hem, på julaftons morgon, där två syskon öppnar varsin julklapp. Den glada stämningen försvinner snabbt när systern förstår att hon kommer tvingas gifta sig.

– Barn säljs och utnyttjas i trafficking på olika sätt. Det kan vara i en klädfabrik, på en bordell eller i tvångsäktenskap. Nu gör coronapandemin att barns utsatthet runt om i världen ökar, på grund av akut fattigdom. Då ökar också risken för att de ska utsättas för trafficking, säger Annica Ekberg, kommunikations- och insamlingschef på Erikshjälpen.

– Trafficking är ett stort och komplext problem och genom årets julkampanjfilm vill vi på ett konkret sätt illustrera det fruktansvärda som barn utsätts för. De unga skådespelarnas proffsiga insatser gör att filmen verkligen tar tag, det är omöjligt att inte bli berörd, säger Annica Ekberg.

Signe Rex och Ville Odestrand tycker att det känns bra att genom sitt skådespeleri kunna bidra till att hjälpa barn i utsatta livssituationer. Båda intresserar sig för samhällsfrågor, som miljö, fattigdom och alla människors lika värde.

– Och att barn ska få vara barn. De ska liksom inte behöva börja jobba när de är lika gamla som mig, säger Ville Odestrand.

De tycker att det var roligt att spela in filmen, trots det allvarliga ämnet.

– Det var roligt att få vara med i en riktig film. Det tog längre tid att spela in än jag trodde, men det var jättekul! Det var roligt att träffa filmteamet och alla från Erikshjälpen. Alla var snälla och det var spännande att få se utrustningen – filmkameran var jättestor, säger Signe.

– Jag skulle gärna vilja göra en till film, det var jätteroligt! Och jag vill gärna jobba som skådespelare när jag blir äldre, säger Ville Odestrand.

Eva Edevik, verksamhetsledare för Jönköpingsbaserade teaterföreningen Teaterstickorna, ser samarbetet med Erikshjälpen som mycket värdefullt.

– De barn och ungdomar som söker sig till oss drivs av de magiska ögonblick och den känsla som skapas i mötet med publiken. I gemenskap med övriga medspelare levererar de en berättelse tillsammans. Det är fantastiskt! Steget därifrån är att fundera på vad vi berättar, och vad vi skulle kunna berätta, säger hon.

Att i det sammanhanget samarbeta med Erikshjälpen ser Eva Edevik som ett viktigtsteg i utvecklingen.

– För oss på Teaterstickorna är det naturligt att genom skådespeleri vilja att beröra och skapa engagemang hos mottagaren. När vi vidgar perspektiven lite ser vi att vi genom teater och film har stora möjligheter att lyfta viktiga samhällsfrågor, säger Eva Edevik.

Pengarna som samlas in under Erikshjälpens julkampanj kommer gå till insatser i Kambodja, där Erikshjälpen tillsammans med den lokala partnerorganisationen Chab Dai arbetar för att förebygga och motverka trafficking – men också för att rehabilitera och upprätta barn som redan utsatts.

Relaterade Artiklar