Så mycket kostar ett hackat streamingkonto på Darknet
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Undersökning av NordVPN: Så mycket kostar ett hackat streamingkonto på Darknet

Undersökning av NordVPN: Så mycket kostar ett hackat streamingkonto på Darknet

Publicerat av: Redaktionen

Mer än hälften av Sveriges internetanvändare använder play- eller streamingtjänster dagligen.

Men något som många inte vet är att kontouppgifter för dessa abonnemangstjänster lätt kan hackas och säljas vidare på den illegala marknaden.

Enligt en undersökning av NordVPN kostar ett hackat streamingkonto i snitt 114 kronor på Darknet.

Internetstiftelsens senaste rapport Svenskarna och Internet 2022 visar att play- och streamingtjänster är populärare än någonsin. Men ju fler streamingkonton man har desto större är risken att bli hackad och att inloggningsuppgifterna säljs vidare illegalt. Enligt en studie genomförd på uppdrag av NordVPN kostar ett Netflix-konto i snitt 92 kronor på Darknet, medan ett konto på Disney Plus har ett genomsnittligt pris på 157 kronor.

Så mycket kostar ett hackat streamingkonto på Darknet

– Tekniken kriminella ofta använder sig av för att hacka streamingkonton kallas ”credential stuffing”. Det innebär att man använder stulna mejladresser och lösenord som läckts genom dataintrång och testar dem på andra konton som ägs av samma person. Detta är ofta effektivt då många tenderar att använda samma lösenord för flera konton, säger Daniel Markuson, expert på digital integritet på NordVPN.

Genomsnittliga priser för hackade streamingkonton på Darknet:

  • HBO, 33 kr
  • Netflix, 92 kr
  • Amazon Prime, 140 kr
  • Disney Plus, 157 kr
  • Totalt genomsnittspris, 114 kr
Hur vet man om kontot blivit hackat?

Ofta ändrar hackaren både mejladress och lösenord, vilket gör att man inte längre kommer åt sitt konto med samma uppgifter som förut. Om detta händer ska man rapportera ärendet till streamingtjänsten. I vissa fall kan dock hackaren låta uppgifterna vara, så att den person som köpt uppgifterna på Darknet kan använda kontot. Därför är det också viktigt att hålla ett öga på ovanlig aktivitet.

– Streamingkonton är enkla att återställa om de blivit hackade, men om personlig information sprids finns risken att kriminella använder den i framtiden. Därför är det bättre att vara på den säkra sidan och skydda alla sina konton så tidigt som möjligt för att förebygga att detta händer, säger Daniel Markuson, expert på digital integritet på NordVPN.

Så här skyddar du ditt streamingkonto:
  • Använd långa, komplexa och unika lösenord för varje konto du har. Ett alternativ är att använda en så kallad ”password manager” som skapar ett starkt lösenord åt dig.
  • Gå igenom säkerhetsinställningarna för dina konton och se om du kan göra dem ännu säkrare. Använd dig gärna av de rekommenderade säkerhetsåtgärderna samt flerfaktorsautentisering när detta är möjligt.
  • Om ett av dina konton blir hackat och du använder samma eller liknande uppgifter för flera konton, ändra dem genast. Detta förhindrar att dina andra konton också blir hackade.
  • Var uppmärksam och håll koll på dina konton för misstänksam aktivitet. Om du noterar något utöver det vanliga, rapportera detta till tjänsten det berör. Lås, eller ännu bättre radera, ditt konto och skapa ett nytt.

Relaterade Artiklar