Två av tre handlar julklappar online – men var femte ser bedrägeririsker
Hem UNDERSÖKNING Två av tre handlar julklappar online

Två av tre handlar julklappar online

Publicerat av: Redaktionen

Mer än två av tre svenskar kommer i år att köpa julklappar på nätet.

Samtidigt ser många svenskar en osäkerhet med att handla online då en av fem tror att risken för att utsättas för ett nätbedrägeri ökar under julhandeln.

Det visar en ny Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av mySafety Försäkringar.

 I år planerar fler svenskar (68 procent) handla sina julklappar på nätet jämfört med i butik (62 procent). Enligt en undersökning från mySafety finns det däremot en oro då 20 procent tror att julhandeln är en period då risken för att utsättas för bedrägerier när man handlar på nätet ökar. Män (22 procent), ser en större risk än kvinnor (19 procent) vilket kan vara en anledning till varför kvinnor (72 procent) i större utsträckning än män (64 procent) kommer beställa julklapparna online.

– Det är inte konstigt att allt fler näthandlar sina julklappar då både pris och utbud ibland är bättre. Det gäller däremot att vara på sin vakt och inte falla i bedragarnas fällor, säger Carl Henric Holmberg, Sverigechef mySafety Försäkringar.

4 bra tips för att handla säkert online i jul

  • Två av tre handlar julklappar online – men var femte ser bedrägeririskerGå inte på erbjudanden som låter för bra för att vara sanna (för oftast är de inte sanna).
  • Handla bara från affärer du känner till sedan tidigare eller kan verifiera att de faktiskt är en seriös
  • Ge aldrig ut kortuppgifter om det inte är över en säker anslutning (https).
  • Många kortbedrägerier sker utanför nätet och utan att du själv gör något fel, metoderna är nämligen många och bedragare hittar ständigt nya vägar. Ha extra koll på banksaldot, inte bara för att shoppa för mycket, utan främst för att se att ingen annan börjar handla med dina kortuppgifter.

 

Relaterade Artiklar