Telia kopplar upp nästan en miljon elmätare för ONE Nordic
Hem NYHETER Telia kopplar upp nästan en miljon elmätare för ONE Nordic

Telia kopplar upp nästan en miljon elmätare för ONE Nordic

Publicerat av: Redaktionen

Telia har tecknat ett avtal med ONE Nordic AB att koppla upp cirka 900 000 elmätare för eldistributören Ellevio.

Telia kopplar upp nästan en miljon elmätare för ONE Nordic 2Telia lanserade nyligen sitt nät för Narrowband Internet of Things (NB-IoT), som är en vidareutveckling av 4G och ett steg mot 5G. Tekniken kännetecknas av bättre inomhus- och utomhustäckning, lägre energiåtgång och låg installationskostnad. Avtalet löper på 10 år och är Telias hittills största NB-IoT-affär.

“ONE Nordic behövde en flexibel, framtidssäker och konkurrenskraftig lösning. När elmätare ska kopplas upp på många olika platser som sträcker sig över stora områden är det fler saker än bara konnektivitet som spelar in. Telia ger oss ett högpresterande nät och teknik som stöttar oss i vår ambition att leverera en förstklassig tjänst till Ellevio, ”, säger Anders Malmberg, Managing Director Smart Metering, ONE Nordic.

”NB-IoT är idealisk för svårtillgängliga områden och möjliggör maskin-till-maskin-kommunikation som passar perfekt med vår utveckling av det smarta elnätet. Det ger oss också möjlighet att i framtiden utveckla helt nya IoT-tjänster för våra kunder”, säger Johan Svensson Program Manager, Ellevio.

Telia var först i Norden att lansera NB-IoT i slutet av 2017. Standarden för NB-IoT är satt av GSMA och bygger på säkerheten och stabiliteten i standarden för LTE.

”NB-IoT öppnar upp för många nya användningsområden och den kraftfulla inomhustäckningen är som gjord för att koppla upp energimätare under mark eller djupt inne i byggnader. Vi är verkligen glada för att kunna stötta ONE Nordic och Ellevio i utrullningen av nästa generations elmätare”, säger Björn Hansen, Head of IoT, Division X, Telia Company.

Utrullningen av de nya mätarna börjar under våren 2020 och fortsätter fram till slutet av 2023. Avtalet löper på tio år med möjlighet till förlängning på ytterligare sex år.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>