Hem NYHETER Tele2 först ut att sälja mobiltelefon med människa och miljö i fokus

Tele2 först ut att sälja mobiltelefon med människa och miljö i fokus

Publicerat av: Redaktionen

Tele2 blir första svenska operatör att lansera den rättvisemärkta mobiltelefonen Fairphone 3.

Tele2 först ut att sälja mobiltelefon med människa och miljö i fokus 3En telefon som är tillverkad av återvunnet material i ”Fairtrade”-certifierade fabriker och som är enkel att plocka isär och reparera. Allt för att förlänga livslängden så att användaren ska kunna ha glädje av telefonen längre och således vara snällare mot miljön.

Fairphone säljer mobiltelefoner som är tillverkade av återvunnen koppar och plast, samt material framställt med hållbarhet i fokus genom hela värdekedjan. Mobiltelefonen är dessutom enkel för användaren att själv reparera och byta till exempel batteri, kamera eller skärm enbart med hjälp av skruvmejsel. Tele2 blir nu första svenska operatör att sälja den rättvisemärkta Fairphone 3.

– 2018 såldes drygt 60 mobiltelefoner per sekund i världen. Samtidigt räknar forskare med att bara drygt 60 procent av alla dessa telefoner återanvänds, och endast sju procent går till återvinning. Det är en viktig insikt och utmaning för oss som operatör. På Tele2 känner vi ett stort ansvar för detta och jag är därför mycket glad över att vi nu börjar sälja en produkt som är lätt för kunden att reparera och förlänga livslängden på, säger Erik Wottrich, global hållbarhetschef på Tele2.

Tele2 först ut att sälja mobiltelefon med människa och miljö i fokus 4

Erik Wottrich, global hållbarhetschef på Tele2

I Sverige byter vi mobiltelefon i genomsnitt en gång på knappt tre år. Syftet med Fairphones konstruktion är att användarna istället ska kunna använda telefonen i upp till fem år, tack vare att enheten är lätt att reparera om olyckan skulle vara framme.

– När man tillslut väljer att uppgradera sin telefon mot en nyare modell bör man passa på att lämna in sin gamla produkt till oss på Tele2. Vi samlar in mobiltelefoner och surfplattor och låter produkter återanvändas, eller sorteras och återvinnas på ett hållbart sätt. Värdet av produkten går sedan antingen att skänka till stiftelsen ”Reach for Change” som stödjer social innovation för att skapa ett bättre liv för barn, eller till att reducera priset på den nya mobiltelefonen, säger Erik Wottrich.

Relaterade Artiklar